Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Halla-Aho Lennossa - Puolukkatorttu

HALLA-AHO LENNOSSA

Tämän tarinan olen kertonut kirjeessäni vajaa 10 vuotta sitten. Jostain merkillisestä syystä se palautui mieleeni aika ajankohtaisena. Jokainen voinee miettiä perustettani. Kunhan luette ensin.

Muutin 1968 Tampereelle. Menin töihin legendaariseen Viihdeohjelmat Oy:öön. Se oli ohjelmatoimisto, jonka suojiin löytyi ja tuli lähes kaikki sen aikaiset kevyen musiikin tähdet ja muusikot. Olavi Virta, Paula Koivuniemi, Markku Aro, Irwin, Eino Grön, Danny, Johnny, Kirka, Taisto Tammi, Katri-Helena, Sammy Babitsin, ym. Ihan kaikki. Johtajina olivat Pauli Lehtinen, sikaria tuprutteleva suhdetoimintamies ja Tauno ”Tappi” Suojanen, legendaarinen, uskomaton duraselli. Loppumaton idealähde. Hauska ja mukava mies. Vahva persoona. Managerikuningas oli hänen laulamansa levyn nimi, jota orkesterimme sai säestää. Taustapuolella singleä Takku lauloi Irwinin säveltämän SÄKYLÄN SIIRIN, josta tuli Säkylän varuskunnan tunnuslaulu vuosiksi. Viihdeohjelmien keskusneiti Ulla-Riitta Raitamaa ( joka sittemmin siirtyi rekkakuskiksi) vastasi kerran puhelimeen kun soittaja kysyi, saako puhua Lehtisen tai Suojasen kanssa. Ulla-Riitta töksäytti sarkastiseen tapaansa: ”Et saa!” ” Miksen saa? ” ” Et saa, kun Lehtinen on kaupunkisa ja Suojanen juovuksisa”.

Oman orkesterin myynnin ohessa järjestin kiertueita, ja myin muita artisteja. Tulin taloon samanaikaisesti mm. Paula Koivunimeen kanssa. Työkaverinani oli niinikään persoonallinen kaveri, nimeltään HALLA-AHO. Pohjanmaalta, Hoiskon Seurojentalon entinen tanssienjärjestäjä. Hän sai pojan, ja keskusneitimme Ulla-Riitasta tuli hänen kummitätinsä.

Halla-aho oli rempseä kaveri. Lempinimeltään YLLI. Hyvä ja hauska suustaan. Ja sanoi asiat just niin kuin ne olivat. Eikä sisällöstä neuvoteltu. Meistä tuli hyvät kaverit. Luppoaikana Ylli opetti ihmisiä ajamaan autoa. Meno oli verissä ja niinpä hän ilmoittautui lentokursseille. Minä änkesin innolla mukaan. Opettajanamme Lentotoimi KY:ssä oli kaveri nimeltään RAIMO KUNTTU. Persoona hänkin. Kerron myöhemmin muutaman uskomattoman tarinan hänestäkin. Kunhan nyt ehdin muitten lomassa. Näitä persoonia kun on ympärille siunaantunut. Tai sitten minä vain koin heidät sellaiseksi. Kuten Ylli Halla-ahon.

Olimme jo päättämässä lentolupaan oikeuttavaa kurssia. Sain jo lentää itsekseni, mutta muutama teoriatunti puuttui lopullisesta lupakirjasta. Sitten lähdin orkesterini kanssa Irwinin kiertueelle. Lentokurssi vanheni kesken kaiken. Niinpä jäin ilman paragraaffia. Mutta ei hätää. Halla-aho kävi kurssin loppuun ja sitten lentelimme yhdessä.

Kaverimme Irwin oli rahoissaan ja niinpä päätimme ostaa lentokoneen. Hänen rahoillaan. Matkustimme Ruotsiin. Mukanamme Tappi Suojanen, joka sotalapsena oli oppinut ruotsin kielen. Tuliaisina Ruotsista oli käytetty Cessna, 172 nelipaikkainen upea oikea lentokone. Se ei ollut käytössämme kuin vuoden verran. Joku oli unohtanut maksaa sen. En se minä ollut. Mitäs minä lentokoneella tekisin, kun ei ollut korttiakaan. Mutta Irwinin nimissä se kone oli.

Porissa käytiin aina välillä syömässä porilaisia Porin torilla. Kerran paluumatkalla yllätti sumu. Kun Halla-aholla ei ollut mittarilentolupakirjaa, piti ajella pilvien alapuolella. Hiukan haasteellista, kun pilvet roikkuvat muutamassa kymmenessä metrissä. Suunnistus oli helppoa, kun ajeltiin Pori-Tampere pikatien päällä. Välillä otti kyllä vatsanpojasta, kun Halla-aho tempaisi yllättäen vähän väliä reippaan hypyn ylöspäin. Väisteli tien yli kulkevia voimajohtoja.

Halla-aho oli aika rämäpää. Taitava lentäjä. Itse hän arvioi lentotaitoaan sanomalla, että hän laskeutuu vaikka aidan päälle. Olisikin, jos olisi vain käynyt tarpeelliseksi.

P.S. Ai niin. Kyllä. Kyllä Yrjö oli Halla-ahon isä.

Halla-Aho lennossa 29.9.17

Puolukkatorttu 29.9.17
PUOLUKKATORTTU UNELMAN TAPAAN
- Gluteeniton
Voitele kohopohjainen vuoka hyvin ja leivitä seesaminsiemenrouheella, että torttupohja kypsänä irtoaisi ehjänä kumotessasi sen isolle lautaselle. Vuoan halkaisija esim. 28 cm.

Pohja-ainekset: 100 g voita
1dl intiaanisokeria
2 munaa
1 dl punajuurisosetta
100 g soijajauhoja tai mantelijauhoja
0, 5 dl Maizenaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumia ( lue lisää).

Sekoita voi ja intiaanisokeri, lisää munat ja punajuurisose. Sekoita jauheet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada leivitettyyn vuokaan ja laita uuniin 175 astetta n. puoleksi tunniksi. Kumoa pohja lautaselle jäähtymään ja valmista vaniljakreemi.

Teflonkattilaan mitataan;
2,5 dl maitoa tai kermaa
0,5 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista (valkuaiset kannattaa paistaa pannulla tai lisätä sämpylätaikinaan)
1 rkl Maizenaa
1 tl vaniljasokeria

Kaikki ainekset mitataan kattilaan ja nostetaan kattila levylle, sekoitetaan koko ajan kunnes seos sakenee. Tällä välin torttupohja onkin jäähtynyt sen verran, että kreemin voi kaataa tortun syvennykseen. Päälle laitoin 3 dl pakastettuja puolukoita jäisinä. Torttu voisi olla valmis näinkin, mutta keitin marjojen pinnalle vielä hyytelösokerista kiillettä. Hyytelön keitto-ohje on paketin päällä.
Resepti tulostettavassa muodossa.


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Tarina- ja reseptiarkisto.

Kommentit