Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

TAKAISIN KESÄTAUOLTA
 
Lupaamani kesätauko on pidetty. Olette saaneet ansaitsemanne tauon.
Tiedoksi niille, jotka eivät tätä kirjettä saa, selityksenä lienee se, että osoite on muuttunut.
Ja tiedoksi niille, jotka tämän saivat, ilmoittakaa minulle jos/kun osoitteesi muuttuu.

Tiedoksi niille, jotka lähettävät näitä kirjeitäni edelleen ystäville, työkavereilleen jne, en ole antanut siihen lupaa. Miksikö? No kun siihen ei lupaa tarvita. Antaa mennä vaan… 
 
TOISENLAISET OMENAVARKAAT
Osan nuoruuttani vietin saaristopitäjä Taivassalossa, jonka naapuripitäjä Iniö oli suosikkipaikkani. Saaressa asui mukavia ihmisiä, jotka puhuivat hauskaa kieltä. Sanovat, että Iniössä oli ihan oma kielensä. Siinä meni ruotsinkieli ja suomenkieli mukavasti sekaisin.

Ihmisen muistin valintamekanismi on merkillinen. Vieläkin muistan iniöläisen äidin ohjeen pojalleen 60 vuoden takaa:
”Ei Åke sinne gå, siel o mycket rapakkoo. Vatten kengän suut sissän gå.” (Älä Åke sinne mene, sielä on paljon vesirapakkoja. Vesi menee kengän suusta sisään.)

Toinen tarina Iniöstä on hieman aikuisemmalta ajalta. Nörbyläisen kalastajan pihalta varastettiin syksyllä vähän väliä omenoita. Hän alkoi öisin pihalla pissillä käydessään tarkkailemaan tilannetta. Nurkan takana oli vieras auto ikkunat huurussa. Kaiken lisäksi se tasapainoili merkillisesti hytkyillen. Sisällä temmelsi täydessä touhussa turistipariskunta. Kalastaja avasi oven ja totesi tilanteen reaaliajassa: ”Jaa, ni bara hässi häär, ja minä ko luuli, et te varasta minu äplena.”

Toisenlaiset omenavarkaat 1,9,17

Kanttarellikala 1.9.17
KANTTARELLIKALA
Kaksi upeaa luonnontuotetta. Metsän ja meren hienoa viljaa. Kalaa ja sieniä. Ei siinä paljoa muuta tarvita kuin ymmärrystä hyvän perään. Ja vaikka sen terveellistä, se on siitä huolimatta hyvää. Eikä kestä valmistaminen kauaa.

Neljälle
- Kalan fileettä á 150-200gr
- Murskattuja valkosipulin kynsiä
- 3 sipulia ohueksi siivutettuna
- 1 rkl inkivääriä kuivana tai tuoreena murskattuna
- 1 rkl suolaa
- Oliiviöljyä 3 rkl
- 1 rkl seesamiöljyä
- ½ kg Tuoreita tai pakastesieniä pieniksi siivutettuna
- Tilliä

Lämmitä pannulla 2 rkl oliiviöljyä ja lisää valkosipuli, inkivääri ja sipuli. Lämmitä yhdessä pari minuuttia, mutta älä anna räiskyä. Lisää kalan fileet ja paista molemmin puolin kolme neljä minuuttia.

Ota fileet syrjään ja puhdista talouspaperilla kevyesti pannu. Lisää loput oliiviöljystä sekä seesamiöljy. Lisää sienet ja lämmitä muutama minuutti koko ajan hämmentäen. Ripottele sienet kalafileiden päälle ja koristele vaikka tillin oksilla. 
Resepti tulostettavassa muodossa.
s (142 x 131)
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit