Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pihi Soittaja - 7-Seinähullun kalakiusaus

PIHI SOITTAJA

Meistä ihmisistä on moneksi. Myös talousasioiden hoidossa. Jotkut levittelevät rahojaan. Omiaan ja muidenkin. Jotkut ovat taas säästäväisiä, nuukia tai pihejä. Vaikkette sitä ehkä usko, tämä pätee myös "taivaan lintujen", soittajien, rahankäyttöön. Itse asiassa pihiys on hämmästyttävän yleistä. Erään raumalaisen 60-luvun orkesterin jäsenistä yksi oli erinomaisen säästäväinen. Yöbaareissa hän tilasi korkeintaan kuumaa vettä. Yleensä hän sai sen ilmaiseksi. Teepussi odotti taskunpohjalla. Pullat tai voileivät hän nautti muiden orkesterin jäsenten jättämistä.

 Oman orkesterini aktiiviajoilta muistuu mieleen seuraava tapahtuma: soitimme ja yövyimme eräässä kurikkalaisessa hotellissa. Nukkumaan menimme yön myöhäisinä tunteina, joten huilimme aamulla vastaavasti pitkään. Hotellin aamiainen korjattiin pois meidän ajankäyttömme mukaan turhan aikaisin. Saimme kuitenkin sovittua henkilökunnan kanssa, että he toivat niille soittajille, jotka eivät ehtineet ravintolasaliin, aamiaisen huoneeseen.

Puoliltapäivin olimme lähdössä seuraavalle keikalle. Hanuristiamme "Homma" Niemistä ei näkynyt. Pyysin basistiamme kiireesti käymään Homman huoneessa herättämässä taiteilijan. Meillä oli jo kiire. Basisti pinkaisi hotelliin, mutta takaisintulo kesti ja kesti. Lopulta minäkin pinkaisin perään. Kun avasin hotellihuoneen, näin kuinka Homma veteli hirsiä sängyssään. Karjaisin kuuluvasti, että ”Ylös ja äkkiä!” Samalla huomasin basistin pöydän ääressä ahnehtimassa Homman aamiaista.

"Mikset herättänyt Hommaa? Meillä on tulenpalava kiire!" huusin. "Juu juu. Ajattelin syödä ensin Homman aamiaisen ja herättää vasta sitten, ettei se ehdi sitten enää syödä", kuului vastaus.

Pihi Soittaja 15.9.17
Kalakiusaus 15.9.17
7-SEINÄHULLUN KALAKIUSAUS
Kun säveltäjä saa aikaan musiikkiteoksen seitsemällä nuotilla, pitää hyvän kokin saada seitsemällä raaka-aineella ruokateoksen. Tässä sellainen sävellys. Se on duuriruoka. Vain valkoisilla koskettimilla. Molliruokaa ei kannata tehdä.

Neljälle nauttijalle:

Sen seitsemän raaka-ainetta:
1. 5 perunaa
2. 2 isoa sipulia
3. 250 gr kalan fileitä
4. juomalasillinen juustoraastetta –mitä juustoa sattuu olemaan.
5. 3 isoa tomaattia
6. merisuolaa
7. hunajaa hitusen

Sen seitsemän toimenpidettä:
1. Keitä hyvin pestyt kuorelliset perunat viittä vaille kypsiksi ja viipaloi ne kuorineen sekä aseta laakean voidellun ja lämmitetyn uuninvuoan pohjalle
2. Pilko sipulit ja kuullota ne varovasti. Lisää mattona perunoiden päälle. Lisää hieman juustoraastetta.
3. Viipaloi tomaatit ja aseta peitoksi sipuleille. Lisää hunajaa ohuena nauhana.
4. Lisää jälleen juustoraastetta.
5. Aseta valmiiksi suolatut kalan fileet pinnalle. Silakoita, lohta, siikaa melkein mitä fileoitua ja puhdasta kalaa. Kalojen pinnalle ohuelti etikkaa ja ruokaöljy
6. Kaada kahvikupillinen kalalientä (lihaliemikin käy) tasaisesti komistuksen päälle.
7. Lopuksi pinnalle loppu juustoraaste peitoksi.

Uunin 160 astetta niin kauaksi, että juuston väri muuttuu kauniin ruskeaksi.
Niin musiikissa kuin ruoanlaitossakin sävellys on perusta, mutta hyvät sovittajat jalostavat siitä erilaisia nautittavia elämyksiä.
EI muuta kuin ruoan sinfoniaa kaikille aisteillemme.
Resepti tulostettavassa muodossa.


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit