Sähkömies - Haukea ja parmakinkkua
SÄHKÖMIES
Meillä Herrankukkarossa on toiminut sama sähkömies jo yli 30 vuotta. Sitä ennen hän toimi koulusta päästyään höyrylaivallamme. Haapa-alhon Mika. Hauska mies. Ja hyvä sähkömies. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä samanmielisiä olemme. Meitä molempia yhdistää luonteemme nöyrä vaatimattomuus. Muut eivät sitä vain huomaa.Mika uudisti maailman suurimman maasavusaunamme valaistuksen. EI helppo. 400 kuutiota, 124 ahteripaikkaa ja 10 tonnin kivikiuas tupruttaa savua melkoisesti. Siinä lamputkin pimenevät tummetessaan. Mika sai aikaan aivan uskomattoman hyvän toteutuksen, joka lisäsi tunnelmaa infernaalisesti. Maasavusaunamme on nyt kuin kirkko.
Kehuin Mikaa aikaansaannoksistaan. Kyllä sähkömiehillä on valtaisa vaikutus ihmismieleen. Tunnelmaan, turvallisuuteen jne. Siihen Mika vaatimattomana miehenä tokaisi: Tiedäks Oskari, että sähkömies on maailman ensimmäinen ammatti? No ei! Kyllä! Kun aikojen alussa Jumala sanoi, että tulkoon valo, valo tuli.
Sähkömies oli laittanut jo piuhat valmiiksi.


HAUKEA JA PARMAKINKKUA
perunalehikäinen, kantarelli-pinaattipaistos ja rucolaöljyäHAUKI
400 g haukea (ruodotonta fileen alaosaa)
4 siivua parmakinkkua
4 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
LISUKKEET
2 kpl isoa perunaa
1 dl vasikanlientä (tai ½ rkl vasikanfondia ja 1 dl vettä)
1 dl kuohukermaa
200 g pinaattia
1 litra kantarelleja
2 dl rucolaa
1 dl oliiviöljyä
voita paistamiseen
Leikkaa hauesta annospalat. Leikkaa annospaloihin viilto pituussuunnassa ja täytä se aurinkokuivatun tomaatin siivuilla. Asettele parmakinkkusiivu kalan päälle.
Laita pesty ja kuivatut rucolanlehdet sauvasekoittimen kulhoon. Kaada päälle oliiviöljy ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella.
Valmista perunalehikäinen. Kuori peruna ja leikkaa se erittäin ohuiksi siivuiksi veitsellä tai esim. mandoliinilla tai yleiskoneen siivutusterällä. Painele muotilla perunasiivuista 2 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Asettele perunasiivuista haluamasi muotoisia lehikäisiä ja paista niitä öljyssä pannulla muutama minuutti.
Poista pinaateista lehtiruoti. Paista kantarelleja voissa. Lisää pinaatti ja paista, kunnes suurin osa pinaatin nesteestä on haihtunut. Ota pois pannulta ja kaada samaan pannuun vasikanliemi sekä kerma. Kiehuta, kunnes nesteen tilavuus on pienentynyt kolmasosaan.
Paista kaloja uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa 8-10 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti