Marivaina vellinki - Mustikka -ja luumuleivokset
MARIVAINA VELLINKI
Nimi on kotomurrettani Lounais-Suomesta ja suomennettuna se tarkoittaa ”Mari vainaan velliä”.
Juttu tuli mieleeni, kun keittelin velliä aamusella. Isäni aikanaan tämän tarinan kertoi:
Jaakkolan isännän vaimo Mari meni ja kuoli. Jaakkola otti uuden vaimon, ja oli ihan tyytyväinen. Vain yksi asia sapetti: uusi vaimo ei osannut keittää yhtä hyvää velliä kuin Mari vainaa. Ja siitä hän purputti joka aamu.
Vaimo oli jo todella huolissaan asemastaan. Varsinkin eräänä aamuna, kun velli vielä lisäksi paloi pohjaan. Siihen Jaakkola, sitä maistaessaan, yltyi innokkaana kehumaan:
”No nyt on vihdoin Marivainaan vellinkiä!”
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Olimme lasteni kanssa syömässä hampurilaisravintolassa, joka sijaitsee melko korkealla katutasosta. Pienempi tytöistä katseli ulos ja ihmetteli kuinka korkealla olemme. Vanhempi haukkasi tyytyväisenä hampurilaistaan ja totesi. "Me olemme nyt ravintoketjun huipulla".
-Riitta
MUSTIKKA -JA LUUMULEIVOKSET
PIIRAKKAPOHJA
-2 dl vehnäjauhoa
-50 g voita
-2 dl sokeria
-1 kpl keltuainen
MUNA-MAITO
-2 kpl kananmunia
-2½ dl punaista maitoa
-50 g sokeria
TÄYTTEEKSI
-100 g luumuja
-50 g mustikkaa
Valmista taikina: Sekoita pehmeä voi, vehnäjauhot ja sokeri nyppimällä tasaiseksi muruseokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikina kevyesti yhteen. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa noin 20 minuuttia.
Jaa taikina pieniin piirakkavuokiin (tai yhteen isompaan vuokaan, jolloin paistoaika on pidempi).
Valmista täyte: Sekoita kulhossa kananmunat, maito ja sokeri. Asettele hedelmät vuokiin ja kaada päälle kananmunamaidosta tehty seos.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
HERRANKUKKARON JOULUPÖYTÄ
Tervetuloa viettämään jouluaaton
herkullista hetkeä keskelle saariston rauhaa. Herrankukkaron joulupöytä
notkuu perinteisiä herkkuja - saariston omilla mauilla höystettynä.
Saaristolainen joulupöytä on katettuna klo 12:00–14:00.
Huomioithan, että toinen kattaus (klo 15–17) on jo täynnä –
varaathan paikkasi siis pian!



Kommentit
Lähetä kommentti