Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Putinin positiivisuutta - Toisenlaiset silakanperunat


PUTININ POSITIIVISUUTTA

Vai että eikö Putkin osaa nähdä tulevaisuutta positiivisena?

Hänen mukaansa eilen meni Ukrainan erikoisoperaatiossa tosi huonosti. Mutta onneksi erittäin positiivista on se, että tänään siellä menee ratkaisevasti paremmin kuin huomenna.

Suomalainen, joka ei oikein osaa ymmärtää näitä ison maailman asioita, toteaisi samasta asiasta seuraavasti:

”Eilen meni asiat pieleen, mutta positiivista on se, että tänään ei mene hyvin, mutta menee huonommin kuin huomenna.”

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Soittelin enoni perheeseen. Puhelimeen vastasi kuusivuotias Pekka, jolla oli kaksi siskoa. "Mitä kuuluu?" kysyin. Pekka vastasi: "Hyvvee kuuluu, tytöt on kippeinä!"


VIIKON MIETELAUSE

Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta 

Liha tulee leikata pieniksi palasiksi lautasella, sitten ottaa vähän leipää ja pureskella niitä jonkin aikaa ennen nielemistä. Tämä käy ohjeeksi niin hyvien tapojen kuin terveydenkin kannalta.


SILLITÖN SILLILAATIKKO

Aikanaan kirjoitin Lyökin Mamman silakanperunoiden reseptin. Tein sen haasteena, kun kaverini kysyi, kuinka vähistä raaka-aineesta osaan tehdä reseptin. Perunat keitetään melkein kypsiksi (95 %) ja päälle laitetaan lopuksi suolasilakoita. Lopetetaan keittäminen, kun silakat ovat kypsiä. Keitinvedestä saadaan perunoille kastikeliemi. Siinä on kaksi ainesosaa.

Entä osaatko tehdä vielä vähemmistä raaka-aineista, minua haastettiin? Kyllä. Teeveden keitto-ohje. Keitetään vesi illalla valmiiksi. Aamulla ei tarvitse muuta kuin lämmittää vesi. Yksi ainesosa.

Kun uutiset uhkailivat Suomessa silakan kalastuksen loppuvan, ystäväni Uudenkaupungin Kalasettien päällikön Lahtisen Esan kanssa siunailtiin kulinarista tulevaisuuttamme. Mitä, eikö silloin ollut silakkaa? Onneksi kaikki kääntyi piirun positiivisempaan päin. Ja taasen saa silakkaa. Sitä meren hopeista viljaa. Jos avaan Aurajoessa talven ajaksi höyrylaivallamme ravintelin, annan sen nimeksi SULOINEN SILAKKA. Ja tarjolla on sen seitsemän laatua olevaa silakkaa.

Tässä seuraavassa Esa lähettämä toisenlainen silakanperunat resepti. Silakka on aina toinen toistaan parempi. Mikä onkaan parempi kuin silakka? Vastaus: Toinen silakka.


Kyllä pitää olla hyvää!

Perkasin tuoreet silakat - saksilla pää poikki ja vatsa auki - ja suolasin ne tosi miedosti hienolla jodittomalla merisuolalla. Seuraavana päivänä liotin hetkisen ja huuhtelin.

Höyrykattilaan kuorittuja perunoita, joiden päälle kypsymisen loppupuolella kippasin silakat.

Pienessä kasarissa haudutin sipulia, mausteena laakerinlehti ja maustepippureita.

Loppuvaiheessa jatkoin hieman silakanperunoiden keitinvedellä ja lisäsin kohtuullisen kimpaleen voita. Suolaa maun mukaan. Valmis kastike!

Mika Waltarin Tähdet kertovat, komisario Palmu -romaanissa käsitellään kyseistä ruokalajia useaan otteeseen Helsingin poliisilaitoksen ruokalan spesiaalina.

Enkä yhtään ihmettele!

Esa


Kommentit