Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kun Kekkonen loukkaantui - Savukalakeitto

 KUN KEKKONEN LOUKKAANTUI

Elettiin vuotta 1969. Työskentelin silloin orkesterini leaderina ja sen ohessa sen ajan suurimman ohjelmatoimiston, Tampereen Viihdeohjelmien, palveluksessa ideoiden erilaisia yleisötapahtumia kautta Suomen. Legendaarinen Tappi Suojanen päätti järjestää uuden vuoden vastaanottajaiset Jäähallissa. Mietimme kovia vetonauloja julkisuudesta. Se aika oli Veikko Vennamon aikaa. Suosio oli suuri. Niinpä sain toimeksi hoitaa Veikko juhlapuhujaksi. Helppoa se ei ollut, sillä olimme varanneet hänelle puheaikaa 5 minuuttia. Hän vaati vähintään puolta tuntia. Sovimme 10 minuuttia. Veikko sitten hurmasi kansan. Hän oli silloin erityisesti nuorten suosiossa. Veikko puhui ja kansa hurrasi. Veikko puhui 45 minuuttia.

Hyvinhän se tilaisuus meni. Talo täynnä. Mutta harmillinen episodi sattui viikko sen jälkeen. Presidentti Kekkonen soitti silloisen TUK:n eli Työväen Urheilun Keskusliiton Tampereen osaston puheenjohtajalle, Pauli Aaltojärvelle. Siihen aikaan huvitilaisuuksia eivät saaneet järjestää yksityiset eikä edes yritykset vaan yhdistykset. TUK oli siis virallinen järjestäjä eikä muuta. Kekkonen raivosi oikein tosissaan uudenvuoden tapahtumasta. Pauli ei saanut suunvuoroa. Kekkonen oli suuttunut siitä, että tilaisuutta mainostettiin näyttävästi, että esiintyjänä on muun muassa Tasavallan Presidentti. Eikä sekään nyt maailmaa kaatanut, vaikkei hänelle ilmoitettu tilaisuudesta mitään. Hän haukkui Paulin siitä syystä, että ohjelman mainoksessa kerrottiin Tasavallan Presidentin esiintyvän kello 23. Ja sitten vuoden vaihtuessa klo 24 juhlapuheen pitää Veikko Vennamo. Nämä kaksi herraa eivät olleet kovin hyvissä väleissä.

Kun Pauli vihdoin sai sananvuoron, hän selitti, että kyseinen Tasavallan Presidentti oli myös sen ajan yksi suosituimmista orkestereista. Minulle kerrottiin, että Pauli ei kauaa jatkanut TUK:n puheenjohtajana Tampereella. Liekö totta?


POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Poikani söi mielestäni liian sottaisesti ja moitin häntä: "Sinähän syöt kuin mikäkin porsas." Kun hän oli ruokailun jälkeen poistumassa pöydästä, muistutin häntä astioiden viemisestä tiskipöydälle. Poika nosti kätensä pystyyn ja sanoi: "Sori. Sorkat!"


VIIKON MIETELAUSE

Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta 

Sanotaan, etteivät poikien luonteenpiirteet tule missään niin selvästi esille kuin leikeissä. Jos henkilöllä on taipumusta juonitteluun, epärehellisyyteen, riitelyyn, vihaan, väkivaltaan tai ylimielisyyteen, juuri tällaisissa tilanteissa nämä epäkohdat tulevat näkyviksi. Sitä vastoin nuorukaisen, jolla on korkeat periaatteet, tulisi olla niiden mukainen yhtä hyvin leikeissä kuin juhlallisuuksissakin.

SAVUKALAKEITTO

500 gr puhdasta savustettua kalaa. Melkin mitä vaan. Silakoista haukeen. Pyyntikalaa mieluiten - villiä sen pitää olla.

2 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

½ l vettä tai kalalientä (mieluiten)

pippuria (valko- tai mustaa)

merisuolaa maun mukaan

½ dl kermaa

1 munan keltuainen

tilliä, persiljaa tai ruohosipulia silputtuna hienoksi


Aseta kala kattilaan ja lisää kylmä vesi. Kiehauta ja siirrä kattila syrjään. Anna kalan hautua. Jos et ole aiemmin puhdistanut kalaa, tee se nyt. Irrota nahka ja ruodot. Siivilöi liemi.

Sulata voi ja lisää vehnäjauhot, sekoita ja lisää neste. Mausta ja annan kalan kypsyä kiehua muutaman minuutin.

Vatkaa liemikulhoon keltuainen ja kerma. Kaada koko ajan vatkaten päälle kuuma liemi. Ripottele pinnalle persilja, tilli tai ruohosipuli.


Kommentit