Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kunta Kinten kylässä - Savukalan kastike

  KUNTA KINTEN KYLÄSSÄ

Millenniumin aikana vuoden vaihteessa 2000 olin perheeni kanssa lomalla Länsi-Afrikan Gambiassa. Pieni maa, joka tukeutuu suurelta osin pitkälle viidakkoon ulottuvan Gambia-joen rannoille. Ensimmäisen kerran kävin maassa 60-70 luvun vaiheessa ensimmäisen turistiryhmän mukana. Lensimme potkurikoneella ja laskeuduimme yöllä hiekkakentällä, jossa laskeutumisvalot oli korvattu pienillä nuotioilla. Mutta se onkin sitten toisen tarinan aihe.

Mutta nyt vuoteen 2000. Ostimme piletit vanhaan ruotsalaiseen rannikkovartioveneeseen, joka kuljetti meitä 3 vuorokautta jokea ylös. Matkalla nousimme rantaan, joka oli Kunta Kinten kylä. Elämän ehtoopäiväläiset muistanevat huiman suositun kirjan ja TV-sarjan Kunta Kintestä ja hänen matkastaan kotikylästä orjaksi Amerikkaan. Olimme siis Kunta Kinten juurilla. Huikean hieno pieni kylä joen rannalla. Huomiota herätti kylän reunalle rakennettu seitsemän huoneen rivitaloryhmä savesta. Kyläpäälliköllä oli kuusi vaimoa. 


POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Neljävuotias Sonja pyysi junaradan osia. Kehotin häntä siivoamaan ensin nuket pois lattialta. Tyttö meni oitis pikkusiskonsa luo: "Oona, haluutko siivota? Nyt saisit siivoo!"


VIIKON MIETELAUSE

Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisesta kirjasta 1500-luvulta 

Hiusten ei tulisi sen paremmin peittää otsaa kuin valua olkapäillekään. Kutrien alituinen heiluttelu päätä ravistamalla sopii vallattomille varsoille. Ei ole kovinkaan tyylikästä sukia tukkaansa otsalta takavasemmalle. On tahdikkaampaa tehdä kädellä jakaus.

SAVUKALAN KASTIKE

Kastike kruunaa ruoan. Näin oli ennen. Miksei sitten nyt!
Usein kalan savustuksessa kalasta tulee kuivahko. Varsinkin kun on pieniä (ohuita) kaloja. Kuten esimerkiksi silakka- ja norssifileitä savustettaessa. Silloin kannattaa laittaa kaksi pientä filettä yhteen, nahka ulkopuolelle. Näin kala säilyy mehevämpänä.

1 dl esim. hyvin ennalta reilusti sokeroitua (tai hunajoitua) murskattua villimarjaa. Puolukkaa, mustikkaa, karpaloa. Raparperista tulee erinomaista.
1 dl kermaviiliä
1 rkl majoneesia
suolaa ja pippuria

Sekoita kermaviili ja marjamurske hyvin keskenään. Lisää majoneesi ja mausteet. Sekoita. Tarkista suolan ja pippurin määrä. Tämä sopii myös mainiosti myös savustetun lihan lisukkeeksi.


ME TEIMME SEN!

Herrankukkaro Vuoden majoitusliike 2023

37 000 matkailuyrityksen joukosta Suomen matkailualan liitto palkitsi Finnish Travel Galassa Herrankukkaron Suomen parhaana majoitusliikkeenä.
Haluaisimme esitellä Herrankukkaron taustajoukot Perjantaireseptin lukijoille.

Tutustu henkilökuntaamme tästä!Kommentit