Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kylmä totuus Prahan torilla - Savukalamunakas 18.3.2022

KYLMÄ TOTUUS PRAHAN TORILLA

Tässä muistilokeroistanut palautunut tarina 1960 luvun lopulta kun kiertelimme orkesterimme kanssa Suomenniemeä.  Olimme paraillaan Pohjois-Karjalassa, lähellä Neuvostoliiton rajaa. Kuulimme naapurimme tekemää järkyttävää ihmismielen toteutusta. Silloin ajattelimme, ettei koskaan enää.  EI koskaan enää ja nyt taas.                                                                              

Holtna pravda (kylmä totuus) vuodelta 1969 Jan Palacekin aukiolta Prahassa. Elokuussa 1968 venäläiset ja IVY-maat mm. Puola, Itäsaksa, Unkari ja Bulgaria valloittivat Tsekkoslovakian perusteena kehittää sosialismin aatteita inhimillisempään ja demokraattisempaan suuntaan. Valtaajat perustelivat tekoaan mm. ihmisoikeuksien kunnioittamisena ja ihmiskasvoisen sosialismin kokeiluna. Vastalauseeksi opiskelija Jan Palach poltti itsensä Vaclavin aukiolla. Aukio nimettiin myöhemmin Jan Palachin aukioksi.

Tarina kertoo, että eräs prahalainen nuorukainen nukkui aamuyönä aukion reunalla. Hän heräsi ja näki hämmästyksekseen vierellään seisovan amerikkalaisen sotilaan täydessä uniformussansa. ”Eläköön vapaus, eläköön demokratia” huusi nuorukainen innoissaan. Vastaus oli tyly ” NJET KARNEVAL”.POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Ajelimme lauantaina tyttäreni Taikan (3v.) kanssa kaupungilla. Hänelle tuli mieleen kysyä: "Mikä on sakot?" Kerroin esimerkkinä ylinopeuden, jolloin poliisi voi pysäyttää ja joutuu maksamaan sakot. Taika tuumi hetken ja totesi: "Ja sitten poliisi voi ostaa lauantaikarkit."

ELÄMÄN TOTUUKSIA

Hölkkää, niin kuolet terveempänä.

AJANKOHTAISIA AJATUKSIA

Golf yhteisössä käydään keskustelua putista. Putin upotin, putin kuoppasin yms...SAVUKALAMUNAKAS

4 munaa
2 rkl kermaa
suolaa ja valkopippuria

Täytteeksi:

1 hienoksi hakattu sipuli
1 nippu hienoksi hakattua ruohosipulia
voita
150-200 g puhdistettua savukalaa

Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää voi. Anna voin ruskistua hieman. Kuullota molempia sipuleita jonkin aikaa, että normaali sipuli muuttuu läpikuultavaksi.

Vatkaa yhteen munat ja kerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kaada pannuun vatkattu munaseos ja sekoittele haarukalla kunnes se on hieman jähmettynyt. Lisää savukalanpalat tasaisesti päälle ja sulje kannella. Anna olla 2-3 minuuttia. Irrota munakas pohjalta paistinlastalla ja käännä puoliksi toisen osan päälle tai käännä rullaksi. Nosta munakas tarjoiluvadille ja ripottele päälle vielä ruohosipulia.

KOMMENTTI


Keskustelimme lukijani kanssa tämän hetken painostavasta maailman tilanteesta. Mistä löytyy positiivinen näkökulma?

Uskon, että sellainen löytyy aina. Ainakin toivon niin. Ukrainan tilanne on toisaalta yhdistänyt kansoja ja ihmisiä. Riippumatta heidän taustoistaan tai edes poliittisesta näkökulmastaan. Inhimillisyys on noussut arvoonsa. Erilaiset ihmiset ympäri maailmaa ovat tapahtumien myötä ymmärtäneet oikean elämän arvot. Kaikesta kauheudesta jotain positiivistakin. Niin se vain on, että äärimmäisyys kasvattaa vastavuoroisuutta. Kunpa muistaisimme aina hyvän elämän perusteet. Aina on tärkeää, että autetaan niitä, jotka apua tarvitsevat. Emmekä unohda heitä.

Kommentit


  1. Yhdyn täydellisesti kommentissasi esittämiin ajatuksiin!
    Hyvää kevättä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti