Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Pontikan plantraus - Oikea silakkalaatikko

PONTIKAN PLANTRAUS

Vaikka kotosaaremme Rymättylä onkin kuuluisa 20- ja 30 –luvun import toiminnan tuomasta ”saaristolaispörssin” likviditeetin huimasta noususta, osattiin sitä kuperkeikkajuomaa tehdä kotikutoisemminkin. Silloisen kestävä kehityksen ja hiilijalanjäljen minimoimisen toteutuksena kiljupannu porisi monen saaristolaistilan nurkissa. Aiheesta on kirjoitettu oikein kirjakin, jota Naantalin Merisalin ravintoloitsija Routamaan Hessu usein siteeraa. Tämän lähikulttuurillisen teoksen nimi taisi olla ”Kiljukannuamme ette ota” tai ainakin jotain sinne päin.

Tämä tarina on totta, koska sen minulle kertonut mies on vielä elossa:
Rymättylässä oli muinoin oma poliisi. Siihen aikaan kun lankapuhelimet olivat tulleet muotiin, poliisi soitti Naantalin poliisipäällikölle, joka hallitsi myös Naantalin noin tuhatta lähisaarta. Myös Otava -nimistä saarta, josta poliisimies ilmoituksen teki. ”Löysin täältä syrjäisen kalastajatilan rantasaunasta padallisen kiljua.” Päällikkö oli muutoinkin ylityöllistetty pirtun salakuljettajien tekosista. Niinpä hän ajatteli hieman helpottaa työtaakkaa: ”Kuule! Kaadas sen kiljun joukkoon riittävästi vettä niin että se laimenee kaljaksi. Ei tarvitse käynnistää käräjäjuttua. On muutakin hommaa”OIKEA SILAKKALAATIKKO

Niin kuin se ennen vanhaan tehtiin saaristossa.

Sodan aikaan saaristossa syntyneenä olin niitä etuoikeutettuja, joilla oli meren viljaa nautittavana. Kerrotaan, että silakka pelasti monet saariston ja rannikon ihmiset. Kerrotaan myös, että nykyaikana silakan arvostuksen heikkous johtuu tästä ruokahistorian osasta. Lyökin Mamman mukaan "saisivat hävetä silmät päästään". Silakka on loistava ruoka-aine. Nykyaikana hyvää silakkalaatikkoa ei tahdo saada enää kovinkaan usein. Se on muka vaikeatekoista. Ei ole. Kokeile vaikka. Ihastu ja nosta silakka arvoasteikossa sille kuuluvaan asemaan.

300 gr valmiiksi suolattuja silakkafileitä.
1 kg perunoita
1 sipuli 1 rkl merisuolaa
½ tl valkopippurirouhetta
100 gr voita
2 munaa
4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja

Kuoritaan perunat ja siivutetaan ne. Voilla voidellun vuoan pohjalle kerros perunoita.
Suolatut silakkafileet kerroksittain vuorotelle perunoiden kanssa. Pilkotut sipulit ja mausteet sekoitetaan ja lisätään väleihin. Samoin voinokareita. Päällimmäiseksi perunaviipaleet. Maito ja jauhot vatkataan ja kaadetaan seos vuokaan. Lopuksi päälle voinokareita. 200 astetta ja noin tunti uunissa. Jos sattuu olemaan anjovislientä, sitä kannattaa kaataa joukkoon maun vahvistamiseksi.

Kommentit