Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Rymättylän tarinoita - Paistettu turska

Rymättylän tarinoita


Rymättylän Etelätalon emäntä oli nimensä mukaisesti ehtoisa. Nimenomaan kooltaan. Pariskunta kävi tapansa mukaan lauantaisin saunassa. Erään kerran saunalta pois tultaessa isäntä kulki emännän perässä ja mutisi kuulumattomalla äänellä: ”Ei tämä pohjimmaltas mikkä nauruasia ol, mut ku mä kattelen hänt, ni täyty oikke vilpittömäst sanno, et onk tämä kaikki mun?”

Kaksi rymättyläläistä emäntää keskusteli nokipannukaffeen keitosta.
-Monet laittaa niin paljon vettä, ettei sinne enää kahvia paljon mahdu. Enkä oikein ymmärrä, että jotkut laittaa suolaa kahvin mukaan
-Kyllä suolaa pitää laittaa ainakin sen verran, että eliminoituu veden maku.
-Mutta meillä pannaan kaffeeta pannuun niin paljon, ettei vesi maistu.Paistettu turska


Turska on kummajainen. Arvostus riippuu kansakunnasta. Esimerkiksi Portugalissa turska on lähes pyhä kala. Kunnon portugalilainen syö pääsiäisenä turskaa. Lähivesiltä sitä ei aina saa tarpeeksi. Tuontikalaan pitää tyytyä. 1980 naapurissamme asui portugalilainen mies suomalaisen vaimonsa kera. Juuri aiemmin oli saapunut suolapulssi Pohjanmereltä Itämereen ja turska ui Suomeenkin. Se oli huikeata aikaa. Kelluimme veneellämme Airiston selällä pilkillä. Lasku ja veto ja turska. Sitä tuli aivan mielettömästi. Portugalilainen naapurimme käynnisti hankkeen ja keräsi pitkin rannikkoamme turskaa suolatynnyreihin laivalastillisen. Ja sitten laiva Portugaliin ennen pääsiäistä. Kaikki hyvin, kunnes Biskajan lahdella laiva syttyi tuleen ja upposi. Surullista.

Mutta turska on erinomainen kala. Vietin Lofooteilla Norjassa aikanaan kalanpoikaslaitoksen konsulttina lähes talven. Silloin tutustuin turskaan, Silloin rakastuin turskaan. Paikalliset valmistivat kuivaamaansa turskaa liottamalla kalan yön yli vedessä. Valmistettaessa laitettiin kattilaan vettä ja suolaa n. 5%. Kattilaan ritilä ja kala sen päälle. Sitten vesi kiehumaan. Turska kypsyi koosta riippuen 10-20 minuuttia.

Ja oli herkullista. Mustapippurirouhetta reilusti päälle, niin oli avot.


Suomessa me paistamme turskan:
Leikkaa turskafilee annospaloiksi ja paista ½ ruokaöljyä ½ voita seoksella paistinpannulla. Mausta merisuolalla ja mustapippurirouheella. Se on siinä.

Kommentit