Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Jari Sillanpää - Savustetut Oskarin silakkarullat

JARI SILLANPÄÄ

Katsoin äskettäin Jari Sillanpään haastattelua. Hän oli vastikään aloittanut ”paluukiertueen” ja kertoi tuntemuksiaan. Kuuntelin mielenkiinnolla, koska ”jotakin ehkä tietäisin, tunnenhan hänet minäkin”. Haastateltava kertoi mm. tapahtumasta uransa alkuaikoina. Eräässä haastattelussa ennen Seinäjoen tangomarkkinoiden läpimurtoa hän oli kertonut avoimesti homoudestaan. Toimittaja oli kuitenkin leikannut aihetta käsittelevän materiaalin pois. Tämän jälkeen toimittaja oli soittanut hänelle ja kertonut, että ehkä olisi aihetta odotella vielä pari kuukautta, kunnes kilpailu kuninkuudesta on käyty. Näin sovittiin. Se toimittaja olin minä.

Toimin MTV:n, Auraviihteen ja Tangomarkkinoiden valtuuttamana tangotuomarina kuuden vuoden ajan. Samanaikaisesti tein televisiolle ja paikallisradioille musiikkiohjelmia, joissa haastattelin kevyen musiikin taiteilijoita. Semifinaalit käytiin aina Raisiossa finaalia edeltävänä toukokuuna ja sieltä valittiin karsinnalla finalisti heinäkuuksi Seinäjoelle.

Asemani ansiosta olin estradipaikalla myös musiikkitoimittajana. Tein omia päätelmiäni mahdollisesta lopputuloksesta. Niinpä kävi joskus niinkin, että haastattelin jo karsinnoissa tulevia kuninkaallisia. Kuningattarista bongasin Arja Korisevan ja Marita Taavitsaisen ja kuninkaista Sauli Lehtosen ja myös Jari Sillanpää.

Äänitin ohjelman Aurajokirannassa Auran Aaltojen studiossa erään sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä, koska leipätyöni vuoksi en muulloin ehtinyt. Höyrysin merellä. Olimme kahdestaan suuressa ”Valkoisessa talossa”. Tunnelma oli lämmin ja rauhaisa. Juttelimme pitkään. Nauhuri pyöri.

Jari kertoi itsestään hyvin avoimesti ja vilpittömästi. Sellainen hän on. Nauhalle päätyi myös hänen kertomuksensa homoudesta. On muistettava, että elettiin vuotta 1995. Ajoin aamuyöllä kotiini Naantaliin. Vanhankaupungin rannassa jäi istumaan hetkeksi autooni. Mietin kuumeisesti nauhoituksen sisältöä.

Käänsin autoni ja ajoin takaisin studiolle. Leikkasin nauhasta homoutta käsittelevän osion pois. Tilalle laitoin musiikkia. Taltioin c-kasetille leikkaamattoman ja leikatun nauhan. Lähetin ne Tangomarkkinoiden toimitusjohtajalle Reijo Pitkäkoskelle sekä Auraviihteen Seppo Kulmalalle. Aamulla soitin Jarille, joka hyväksyi leikkaukseni. Iltapäivällä sain viestit Pitkäkoskelta ja Kulmalalta: ”Taisitpa Oskari pelastaa Sillanpään kuninkuuden.”

Meistä tuli Jarin kanssa hyvät ystävät. Pitkään tein ennen jokaista Jarin levynjulkaisua haastattelun ja se jakautui 38 paikallisradioon. Jarilla meni lujaa. Olin yllättänyt, kun hän saapui 60 -vuotisjuhliini Herrankukkaroon. Istuimme kaislikkokylpylän lämminvesialtaassa lähes 3 tuntia. Ylös noustessamme ihomme olivat ryppyiset kuin pyykkimummon kädet. Yönsä Jari vietti juuri valmistuneessa linnunpönttömajoituksessa.

Nyt, kun Jarin huumeasiat ovat olleet näkyvästi esillä, tajusin myös toisen aiheen, jonka leikkasin haastattelusta pois. Jari kertoi silloin avoimesti Espanjan aikojensa mallimaailman huumekokeiluistaan. Minulla on aina ollut nollatoleranssi huumeita kohtaan. Olenpa jopa kieltäytynyt haastattelemasta taiteilijoita, joiden tiedän suhtautuvan huumeisiin positiivisesti. Näin minä tein Jarinkin kohdalla, poikkeuksellisesti, pyyhkimällä aiheen kokonaan pois.

Teinkö oikein vai en? Huumemyönteinen tangofinalisti tuskin olisi vuonna 1995 kruunattu kuninkaaksi. Viime vuonna olen surullisena seurannut kohua hänen ympärillään. Tänään luin haastattelun, jossa Jari ilmoitti lopettaneensa huumeiden käytön. Toivottavasti hänellä on kuninkaallisena esikuvana siihen ymmärrys, tahto ja taito.

Muutama vuosi sitten Jari oli mukana TV-ohjelmassa, jossa julkisuuden henkilöt esittivät väitteitä, joihin kilpailija esitti arvionsa. Totta vai tarua? Jari väitti nukkuneensa yön linnunpöntössä. Eihän sitä kukaan uskonut. Totta se oli.

Jarille toivon voimia ja onnistumista haasteidensa kanssa. Hän on herkkä ja hieno ihminen. Myötäelän ja kannustan häntä. Outoa lintua.

SAVUSTETUT OSKARIN SILAKKARULLAT

Pyyhi silakkafileet kuivaksi. Laita keskelle filettä anjoviksen pala ja rullaa se tiukkaan. Sivele päälle sekoitus, jossa on rypsiöljyä, hunajaa ja tillisilppua. Savustusuunissa noin 1- 1.5 tuntia. Kurkkaa, etteivät pala.  
Huom! suolaa et tavitse. Se tulee anjovispalasta.

Kommentit