TOLMUSEN HILU
|
Yksi
legendaarisimmista ravintolayrittäjistä vaille vertaa on Tolmusen Hilu. Lähes
yhdeksänkymppisenä tämä rautarouva luovutti vihdoin Turun Perhe- baarien
toiminnan uusille omistajille. Hilu on varsinainen persoona. Aina
positiivinen ja iloisuuden kulmakivi. Niinpä tarinoita hänestä on
kukkuramitoin. Olin estynyt osallistumaan hänen lähtiäisiinsä, joten lähetän
terveiset näin kirjeitse ohuen yläpilven kautta.
Monista tarinoista muistuu
mieleeni tarina: Perhebaarista meni illalla sähköt hetkeksi. Vain noin
kolmeksi minuutiksi. Kun valot palautuivat, oli näkymä huikea: Hilu
makasi rähmällään kassakoneen päällä kädessään kenkä lyöntivalmiina.
Ethän Hilu rupea
vaan harrastamaan mitään eläkkeellä ollessasi.
Olin edellisenä syksynä
valitsemassa Turun Positiivisinta henkilöä. Kunnian sai avaruustähtitieteen professori
Esko Valtaoja. Tapasin hänet messuilla ja utelin eläköityneen miehen kiireitä.
Vastaus oli eskomainen: Ei minulla mitään kiirettä ole eläkkeellä. Kas
kun en harrasta mitään. Teen vaan töitä. Siinäpä se viisaus.
Viisaalta mieheltä.
|
|
|
|
|
|
|
|
Monipuolinen, terveellinen ja herkullinen ruoka-aine. Ainoa
negatiivinen piirre siinä on se, että se on halpa. Melkein ilmaista. Siitä
huolimatta se on hyvää. Ja se säilyy jääkaapissa 2-4 asteessa ” vaikka
kuinka kauan ” (jollei sitä syö). Se on monikäyttöinen. Sopii melkein
mihin ruokaan vaan. Tässä muutama – taasen yksinkertainen – esimerkki:
Vaakahuoneen punajuurisalaatti
.
Keitä punajuuret kypsiksi tai puolikypsiksi. Älä kuori niitä,
ettei väriaine poistu keitinveteen. Kuori vasta kypsänä. Paloittele
lohkoiksi
ja laita kulhoon. Lisää esim. kiloon punajuuria ½ rkl
lipstikkasilppua. Lipstikka on vanha Suomessa pihoillakin kasvava
mauste). Tuoreena tai kuivattuna. Tai kuminaa. Lisää kermaviiliä niin
paljon, että sekoitettaessa punajuuret muuttuvat vaalean punaisiksi.
Sopii sellaisenaan nautittavaksi tai lisukkeena muihin pääruokiin.
Vaakahuoneen punajuurivarret.
Katko punajuuren varsiosa parin sentin mittaisiksi
paloiksi. Paista voi/rypsiöljysekoituksessa. Lisää kermaviiliä tai smetanaa
sopiva määrä ja hiukkasen hunajaa. Paista rapeiksi. Mutta varo, suu sulaa
nauttiessa.
Vaakahuoneen monisalaatti.
Tee normaali vihersalaatti. Lisää joukkoon pieniksi revittyjä
punajuuren lehtiä. Hyvänmakuinen lisä ruokaan. Hyötykäyttöä kompostin sijaan.
Vaakahuoneen punajuuripata.
Suikaloi 100 g kylmäsavulohta. Pilko 1 sipuli. Kuori ja
kuutioi 5 punajuurta. Paloittele ½ litraa
sieniä. Tarvittaessa ryöppää kiehauttamalla.
Kuullota sipuli voissa. Padassa tai kattilassa. Lisää
kylmäsavupalat ja sienet. Jatka kuullottamista pari kolme minuuttia. Lisää
punajuuren palat sekä kasvis- tai kalalientä sen verran, että ainekset
peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä
miedosti keittäen (hymyillen) niin kauan ,että punajuuret on kypsiä. Lisää ½ tl basilikaa ja 2-3 rkl smetanaa.
Se on siinä. Tarjoile perunoiden, riisin tai salaatin kera.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Kommentit
Lähetä kommentti