|
Elettiin
70-lukua. Pari kaveriani, SJÖBERGIN EIKKA Uudestakaupungista ja
legendaarinen URPOSEN HESSU olivat tulossa pienellä perämoottoriveneelläni
kesäpaikastamme Iniöstä Naantaliin. Ennen Merimaskun salmea reitti kiertää
pienen niemen. Kaveruksilla oli meneillään niin kiinteä keskustelu, että
epähuomiossa tuo pieni niemi jäi kiertämättä. Vene tupsahti kevyesti pitkälle
rantahietikkoon metsän reunaan pysähtyen, kuivalle maalle. Mitään vahinkoa ei
kuitenkaan tullut. Kone sammutettiin ja ryhdyttiin nauttimaan jäljellä olevia eväitä.
Aurinko paistoi ja lämmintä oli. Eikä kiirettä.
Paikalle
tupsahti hetken kuluttua kaksi mökkiläisrouvaa. ”Anteeksi
herrat! Oletteko ehkä menossa Naantaliin? Pääsisimmekö
kyytiinne? Meidän mökkiveneestä on bensiini loppu.” ”Naantaliin tässä ollaan menossa. Kyytiin vaan, tilaa on juuri
sopivasti. Pysähdyimme tähän vain toviksi nauttimaan eväitämme. Maistuisiko
rouvillekin?” kysyimme kohteliaasti. Rouvat istuivat veneeseen.
”Olipahan
iloisia rouvia. Jatkoimme Naantalissa illanviettoa. Mukavaa oli”, totesi Eikka,
joka omasi leppymättömän velikultamielen.
|
|
Tämä
ruoka on yhdistelmä koululaisten ja minun lempiruokiani. Jauhelihakastike on tenavien mieleen ja minä olen
hulluna punajuuriin. Olen aina ollut. Koko pitkä ikäni. Ehkäpä
siinä ylimenoiän salaisuus. On terveellistä tai ei, hyvää tämä ainakin on. Jos
uskot, älä turhaan kokeile. Jollet usko, kokeile, niin tiedät, olinko taas
väärässä tai sitten ei.
250 g jauhelihaa
2 etikkapunajuurta
2 etikkasuolakurkkua
2 sipulia
rypsiöljyä
2.5 dl vettä
pikkupurkki smetanaa
1 tl merisuolaa
hitusen valkopippuria
jos löydät persiljaa tai
tilliä, hyvä on.
Ruskista hienonnettua sipulia pannulla. Lisää jauheliha ja kääntele sitä niin,
että ruskistuu joka puolelta. Sekoita joukkoon raastettu tai pieneksi pilkottu
punajuuri ja suolakurkku, mausteet,
smetana ja lopuksi vesi. Hämmennä kunnolla. Anna muhia 5-6 minuuttia.
Keitettyjen kuoriperunoiden tai höyrytettyjen
vihannesten kera.
|
|
Resepti tulostettavassa muodossa. |
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet:
oskari@herrankukkaro.fiLisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti