Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


 

PORTSARIPAPPA


Perinteikkään naantalilaisen rantaravintolan Tavastin Killan portieeri oli legenda jo eläessään. Hän oli ravintoloitsija Mäkisen Penan isoisäpuoli. Vanhan sillilaivan seilori ja merimies ulkomuotoaan myöden. Kaikki tiesivät hänen lempinimensä: Pappa. Tuskin kukaan hänen oikeaa nimeänsä. En minäkään. Naapureina meistä tuli kuitenkin hyvät ystävät (olipahan muuten vaikea pysyä laihana niin hyvän ravintolan naapurina). Pappasta on monta hauskaa juttua.

Asiakkaiden poistuessa ravintolasta antamatta portieerirahaa Pappalla oli tapana kilistellä taskussaan olevia kolikoita. Viimeistään siinä vaiheessa poistuja tajusi yleensä vinkin. Kerran, kilinästä huolimatta, eräs pariskunta poistui ravintolasta maksamatta ja huikkasi Pappalle vain: ”Näkemiin!” ”Ei mitään näkemiin, kun se on viiskymmentä penniä!”

Meille vakinaisille ravintolakävijöille Pappa teki aina vuosisopimuksen. Hän kutsui sitä OP-sopimukseksi ja se maksoi kesältä 50 markkaa. Ahkerille kävijöille se tuli edulliseksi ja takasi myös sisäänpääsyn jonon ohi. Kerran terassille saapui nuorisojoukko aika maistissa. Pappa ei päästänyt heitä sisään, koska he olivat hänen mukaansa juovuksissa. ”Ei ole reilua. Tuossakin istuu kavereita, jotka ovat taatusti enemmän juovuksissa kuin me!” valitti nuoriso.

Terassilla todella istui näitä OP-sopimuslaisia, jotka kutsuivat itseään ”rantaparlamentiksi”. Monet pikkukaupungin asiat nimittäin päätettiin tässä demokraattisessa yhteisössä. Pappa perusteli sisäänpääsyn epäämistä nuorille hyvin loogisesti: ”Katsokaas, hyvät herrat, jokaisessa ravintolassa on oma juoppokiintiönsä, ja meidän ravintolamme kiintiö on jo täynnä. Tervetuloa joskus toiste.”


 

ISÄNPÄIVÄRESEPTI -SISKONMAKKARAKEITTO

1 litra vettä
½ kg siskonmakkaraa 1–2 cm pituisina pötköinä
3–4 kpl kuorittuja punajuuria paloiteltuna pieneksi
3–4 kpl kuorittuja porkkanoita paloiteltuna pieneksi
Hiukan suolaa
Ihan vähän sokeria
Mustapippuria
3 kynttä valkosipulia
2 tl etikkaa
Pieni pala juuriselleriä
Puolikas purjo paloiteltuna
Joukkoon voi muusata halutessaan myös 1-2 tomaattia
2 lihaliemikuutiota tai 1 dl tuoretta tai kuivattua lipstikkaa maun mukaan

Kokeile liemikuutioiden sijasta lipstikkaa! Lipstikka on vanha suomalainen pihalla kasvava perusmauste, jota käytettiin muun muassa sodan aikana antamaan ruokaan lihan makua, kun lihaa ei ollut. ”Mistäs tytöt on lihhaa saaneet?” kysyi muonavääpeli, kun Lotat lipstikkakeittoa tarjosivat. Saa kuivattuna hyvin varustetuista kaupoista.

Keitä kasvikset kypsiksi liemikuutiolla tai lipstikalla sekä valkosipulilla maustetussa vedessä. Lisää viimeisten 5–10 minuutin ajaksi siskonmakkarat kypsymään. Lisää sitten suola, sokeri ja etikka. Laita lautaselle ja lisää smetanaa, jos sattuu olemaan. Ruisleipä on jälleen kova sana lisukkeeksi. Leivän päälle sellaista levitettä, joka ei ota päähän.

Resepti tulostettavassa muodossa.

 


 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit