Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoPERSOONALLINEN PORTSARI


Harvasta ammatinharjoittajista on kerrottu niin paljon persoonallisia tarinoita kuin ravintoloiden portsareista. Tässä yksi muisto elämäni havaintojen varrelta.

Turussa, Humalistonkadulla, ravintola KILLAN portsarina toimi 60-luvulla Paraisten Pertiksi kutsuttu persoonallinen ammattilainen. Nimi ei ole keksitty: asianomaiset ja sen ajan asiakkaat kyllä tunnistavat henkilön. Ravintola Kilta oli äärimmäisen suosittu. Joka ilta oli jonoa sisäpihalta kadulle asti. Jo ennen Sedu Koskista ravintolat osasivat hyödyntää niin kutsuttujen VIP-vieraiden etuoikeuksia esimerkiksi jonotuksessa. Eivät taida nykyihmiset uskoa, mutta tuolloin naiset eivät yleensä päässeet iltaravintolaan yksin, ilman herraseuraa. Paitsi nämä ”vipit”.

Eräs pariskunta oli jonottanut ravintolaan jo tovin. Paraisten poika päästi vähän väliä valmiiksi maistissa olevia vakiasiakasmiehiä ryppyisen kympin setelin siivittämänä jonon ohi. Toisena etuoikeutettuna ryhmänä olivat tarkkasilmäisen ovivahdin tunnistamat yksinäiset naiset. Pariskunnan rouva siitä hermostumaan tosissaan: ”Pääseekö tähän ravintolaan muita asiakkaita kuin juoppoja ja kevytkenkäisiä naisia?” ”Ei enää. Molempia on nyt tarpeeksi!” tuumasi Paraisten poika ja veti oven pariskunnan nenän edestä kiinni.


Luehan, minkälaisia kirjoja JARI TERVO löysi Turun Kirjamessuilta.
www.oskarionnellinen.fi


WIENERLEIKE

Jatkan sarjassamme hyviä vanhanaikaisia ruokia. Näitä saa ravintoloissa liian harvoin. Tehdään siis itse, kotona.

Oikea wienerleike tehdään vasikan sisäpaistista. Mutta käyhän siinä muukin liha, jos perinteistä antaa periksi. Possukin, kuten nykyään monet käyttävät. Edullista ja hyvää.

Liha nuijitaan ohueksi laataksi ja pyöritetään kananmuna-vehnäjauhoseoksessa. Lisätään vähän suolaa ja leivitetään vielä lopuksi korppujauhoissa. Paistetaan voissa. Lisätään pinnalle kierukka anjovisfileetä, jonka keskellä on kaprista ja lopuksi vielä viipale sitruunaa.

Perunasose kuuluu annokseen.

Resepti tulostettavassa muodossa.

Isä tekemään ruokaa! Yritä edes. Luehan, mitä kokki JYRKI SUKULA sanoi uudesta Onnellisen miehen keittokirjasta. www.oskarionnellinen.fi
Anna Isänpäivälahjaksi Onnellisen miehen keittokirja

 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit