Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KUN NAAPUREILLA HAUSKAA OLI

 
Kauan kauan sitten syttyi Herrankukkaron maasavusauna palamaan. Paikalla oli joukko asiakkaita, jotka olivat sammutustalkoissa mukana kiitettävästi. Olimme rakentaneet vastikään toimivan sammutusjärjestelmän. Mäen päällä oli palokeskus, josta oli asennettu iso vesiputki suoraan mereen. Meressä oli tehokas uppopumppu. Palokeskuksessa oli 100 m paloletku, joka ylettyi lähes koko rakennuskantaan. Kun palo havaittiin, vedettiin letkut saunalle. Touhukas ja neuvokas vaimoni lähti käynnistämään palopumppua. Kopin vieressä oli vanhemman puoleinen rouvashenkilö hätääntyneen näköisenä. "Tuossa on vihreä nappi, paina sitä kun saan letkun levitettyä”, huusi vaimoni. Homma toimi kuin rasvattu ja vesi lensi 20 metrin suihkuna. Sammuihan se maasavusauna pikaisesti. Paikalle tuli kylän aikamiespoika kauhakuormaajalla ja alkoi purkaa saunan maakattoa. Kun tulin paikalle, menossa oli 10 000 kilon rauniokiukaan purku. Huusin kaivurille, että miksi hemmetissä sinä hajotat kiukaan? ”No kun sieltä tulee savua”, huusi aikamiespoika.” Kiuas oli juuri lämmitetty. Tottahan sieltä höyryä nousi, kun sinne vettä ruiskutettiin.

Samanaikaisesti poliisi puhutti rantalaavulla saunamme lämmittäjää. Tippa silmässä Aarnion Sakari totesi: ”Kyllä nyt on naapureilla hauskaa!” Yksi vanhempi saaremme isännistä lohdutti minua: ”Oskari! Älä murhetu. Sil savusauna pala, kenel savusauna on!” Viisaasti sanottu.

Kun homma oli ohi, saapui vanhempi rouvashenkilö vaimoni luo hätääntyneenä: ”Vieläkö pittää painaa sitä nappia. Sylvin käs vässyy!” Vaimoni ei huomannut kertoa, ettei sitä nappia pidä painaa tuntikaupalla. Käynnistää vaan.

NOKKOSPESTOSILAKAT 
Tässä mainio resepti toisenlaisen silakkaruoan ystäville. Luulenpa, ettei kukaan muu ole tällaista ennen tehnyt. Minun suuri intohimoni on tehdä erilaisia maustesilakoita. Niitä on kokemuspiirissä jo yli 30 erilaista. Vaakahuoneen Saaristolaispöydässä niitä on tarjolla puolen tusinaa erilaista. Tänään siellä oli mm. punssisilakoita, päärynäsilakoita, tyrnisilakoita, omenasilakoita, puolukkasilakoita ja uutuutena nokkossilakat. Teimme viikon annoksen, mutta häipyi kahdessa päivässä. Liekö Sami kokkimme onnistunut erinomaisesti. Sami tuli meille kokiksi Uudesta-Seelannista, jossa meren eläviä arvostetaan keittiössä.


1 KILO SILAKKAFILEITÄ

1. Tee ensin KYPSENNYSLIEMI
1 litra vettä
100 gr. suolaa
1.75 dl väkiviinaetikkaa
Kiehauta ainekset kattilassa ja anna jäähtyä kunnolla. Lisää joukkoon silakkafileet. Sekoittele mahdollisimman usein kevyesti käsin, että marinoituvat tasaisesti. Maustumisaika 1-2 vrk.

2. Tee NOKKOSPESTO
200 gr. nokkosen lehtiä
1 dl paahdettuja manteleita
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
2 valkosipulin kynttä
1 ½ dl rypsiöljyä
½ sitruunan kuori ja mehu
suolaa ja mustapippuria maun mukaan (varovasti)

Kiehauta pari litraa vettä ja lisää nokkoset. Anna kiehua 2 minuuttia. Siivilöi nokkoset.
Mittaa monitoimikoneeseen nokkoset, mantelit, kuoritut valkosipulin kynnet, sitruunan kuori ja mehu. Hienonna tasaiseksi massaksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Lisää suola ja mustapippuri sekä juustoraaste.

3. TEE SÄILYTYSLIEMI
0.5 l vettä
0.25 l etikkaa
0.35 kg sokeria
Kiehauta liemi ja anna jäähtyä kunnoilla

4. Yhdistä edellä oleva säilytysliemi, nokkospesto ja silakat. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

VINKKI:
Nämä silakat herättävät nuutuneen parisuhteenkin uuteen atmosfääriin. Jollette usko, kokeilkaa. Jos parantamisen varaa on.Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit