Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoKEKKOSEN KARITSA


Naantalin vanhankaupungin rannassa, höyrylaivasataman äärellä, sijaitsee monille tuttu ravintola KILTA. Entisestä raittiuskahvilasta kehkeytyi 70-luvun alussa melkoinen ravintolakokonaisuus Naantalin rannan hevosenkenkään. Legendaarinen, edesmennyt MÄKISEN PENA, oli melkein kaikkien ravintoloiden toiminnassa tavalla tai toisella mukana. Olimme tosiystäviä, ja naapurina sain seurata hänen uskomatonta innovatiivisuuttaan. Meillä oli hauskaa! Reissasimme myös yhdessä uusia ideoita maailmalta etsien. Hilkulla oli, ettei Suomeen perustettu toimestamme Fish and Chips–ketjua. Vietimme jopa teemaan liittyen riemukkaan viikon Lontoossa.

Pena muurasi itse talven aikana ravintolaansa ison, kivisen pitsauunin italialaisen mallin mukaan. Kun naapurimme, herra tasavallan Presidentti URHO KEKKONEN, oli tulossa seurueineen vierailulle ravintolaan, ehdotin Penalle, että paistaisi uutukaisessa uunissa kokonaisen karitsan. Se oli kuulemma Kekkosen yksi lempiruoista. Kainuulaista perinneruokaa.

Tuumasta toimeen. Uuni lämmitettiin haloilla tosi kuumaksi ja karitsa käärittiin suoloineen, mausteineen ja katajan oksineen jo aamulla kosteaan peittoon uunin perälle. Arvelimme, että se olisi sopivan kypsä kello 12, jolloin seurueen oli tarkoitus saapua. Varttia vaille avainhetkeä Pena kurkisti sisälle uuniin ja avasi pitkällä veitsellä viillon elikon kylkeen. Se oli täysin raaka. Sisältä valui verta. Punaista verta. Penan naama muuttui puolestaan valkoiseksi. Sydänpysähdys oli lähellä. Ei muuta kuin luukku kiinni ja odottamaan. Merkilliseksi onneksi Kekkonen oli lähes kolme tuntia myöhässä aikataulustaan.

Ruokailu alkoi lopulta kello 15. Adjutantti, naantalilaissyntyinen LASSE WECHTER, oli pahoillaan aikataulun viivästymisestä ja hädissään ruoan lämpimänä pysymisestä. Vieraille tarjottiin höyryävän kypsää uunikaritsaa. Kekkonen kiitteli ja sanoi lihan olleen kypsyysasteeltaan parasta, mitä hän oli koskaan saanut. Käsittämättömän mureaa ja mehevää, eikä yhtään kuivaa, vaikka oli joutunut odottamaan kolme tuntia heidän myöhästymisestään johtuen. Otimme illalla Penan kanssa kunnon tuutingit ja söimme vielä ylikypsää karitsaa suoraan uunista. Loppuillasta olimme mekin aika kypsiä – vaimojemme arvion mukaan suorastaan ylikypsiä.PERUNALÄTYT
Keitettyjä perunoita tai perunamuusia
Kananmunia
Voita
Tähteeksi jäänyttä kanaa, kalaa, lihaa, makkaraa tms.
Suolaa
Kardemummaa

Kuori ja muusaa keitetyt perunat tai käytä valmista, jäljelle jäänyttä perunamuusia. Lisää kahta, kolmea perunaa kohden aina yksi muna. Lisää voita tai rypsiöljyä, suolaa ja hienonnettua kardemummaa (ihan totta). Sekoita hyvin. Sulata lätty- tai paistinpannulla vähän voita. Muotoile lättyjä ja paista ne kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Aikuisen annos maksaa alle euron. Mikäli jääkaapissa sattuu olemaan jouten makkaraa, kypsää kanaa, kalaa, juustoa tms., pilko ne ihan pieniksi paloiksi ja sekoita massaan mukaan ennen paistamista.

Maistuu hyvältä sellaisenaan. Myös aamiaispöydässä leivän päällä.

Resepti tulostettavassa muodossa.

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit