Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


KALAREISSU

 
Aikoja sitten - kumma juttu, kun kaikesta on kulunut paljon aikaa - Rymättylän Nimettömän saaressa kalasteltiin poikaporukassa. Kaloja peratessaan Saarnin Jonni veti puukolla ison haavan käteensä. Äkkiä veneeseen, kone käyntiin ja täysillä kohti läheistä Röölän kalasataman rantaa. Sieltä oli tarkoitus jatkaa autolla Naantalin terveyskeskukseen. Meno oli kuitenkin hitaanlaista, ja kehotin Tulosen Pakia ottamaan täydet koneesta. "Täydet on”, tuskaili kuski. Samassa vene nytkähti ja ampaisi hirmuiseen vauhtiin. "Oho! Tais Ankkuri helpata” (irrota) totesi Paki muina miehinä.

MERIMIESPIHVI ILMAN MERIMIESTÄ
Oli tarkoitus tehdä vanhanajan seiloriruokaa, eli merimiespihviä. Mutta en löytänyt ainesosaksi vapaaehtoisesti sopivaa halukasta merimiestä, joten päätin muuttaa reseptin viime tingassa PUNAJUURIPIHVIKSI. Siihen löysin halukkaita osallistujia. Hieman nykyaikaisesti mukaillen oman innovaationi mukaan.

Ainesosat:

250 g tuoretta punajuurta
1 sipuli
400 g jauhelihaa (mielellään paistista)
suolaa
mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 kananmuna
voita tai rypsiöljyä paistamiseen tai grillaamiseen

Pilko punajuuri ja sipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Kypsytä vesikattilassa kevyesti hauduttamalla n. 20 minuuttia ja jäähdytä. Tee taikina jauhelihasta, valutetuista punajuuri- ja sipulikuutioista sekä kananmunasta. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla.

Vaihtoehto 1

Paista nopeasti molemmat puolet, niin että ruskistuu kunnolla. Laita uunivuokaan 160 astetta ja anna olla 20 minuuttia.

Vaihtoehto 2

Laita pihvit uunivuokaan kypsymään 20 minuuttia 160 asteessa. Nosta ne grilliin ja anna ruskistua kunnolla.

Molemmat nautitaan uusien rymättyläläisten perunoiden kera. Kävin kesäkuisena lauantaina Naantalin Rymättylän Röölässä, jossa ovat Suomen vanhat silliperinteet voimissaan. Paikalliset perunanviljelijät tarjosivat uusia perunoita, ja Boyfood tarjosi Saukkosillien perinteellä kahtlai silliä. Hinta oli erinomainen. Ilmainen. Samaa tasoa kuin Aurajoen Vaakahuoneella maksaa elävä musiikki joka kesäilta. Nauttijoita oli tuhansia ja pikku kylätie tukossa kuin Turusen pyssy. Oli kuulemma niin edullista, että kannatti ajaa jopa Porista asti.
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit