Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoPALMUSHAMPANJAA CEYLONIN TAPAANTalvikodissamme Ceylonin saarella, eli Sri Lankassa elämiskuluttuuri on kovin persoonallista. Koskee myös ruokia ja juomia. 22-miljoonaisen kansan hienostojuoman tyydytykseksi valtiolla on yksinoikeus nk. palmushamppanjan valmistamiseen. Tuotanto on keskitetty yhteen ainoaan paikkaan. Se sijaitsee noin 10 km päästä kodistamme keskellä palmuviidakkoa. Pieni katos, jossa hyllyllä erilaisia astioita täynnä tätä hienostunutta juomaa. Olen käynyt siellä paikallisen ystäväni Colmanin kanssa pari kertaa. Vatsa ei kestänyt useampia vierailuja. Systeemiin kuuluu, että herkkujuoma nautitaan paikan päällä. Sitä ei normaalisti viedä sieltä pois.

Kun viimeksi kävin siellä kuvaamassa, tapasin 4 iloista nuorta miestä, jotka siemailivat vilkkaaseen tahtiin juomaa. Haastattelin heitä ja sain tietouteeni, että juoma pitää juoda reippahasti, koska sen vaikutus alkaa nopeasti. Ja sitten vilkkaasti matkaan. ”Minne nyt sellainen kiire?”. Tytöille, tytöille, ennen kuin vaikutus lakkaa, nauroivat pojat ja polkaisivat moponsa viidakkotielle. Siemaisin suullisen minäkin ja sanoin Colmanille, että nyt nopeasti matkaan ja vaimon luo. En tiedä, missä tein virheen. Ei toiminut. Vaimo katsoi minua vihaisena ja totesi, mitä kammottavaa hajua vielä röyhtäiletkin. Ei sopinut vatsalleni eikä vaimoni mielelle.

Toinen näytös:

Vuoden 2004 Tapaninpäivän tsunamin jälkeen evakuoimme melkoisen määrän suomalaisia kotiimme turvaan. Ennen kuin he pääsivät paluumatkalle, aikaa kului parikin viikkoa. Eräs nimeltä mainitsematon entinen senaattori ja TV- mies oli erään iltana ryhtynyt hermoja lepuuttaakseen nauttimaan kuperkeikkajuomaa. Seuraavana aamuna hän oli kankkusessa. Aivan kauheassa. Kysyn, mitä hän oli juonut? ”Sain eräältä paikalliselta palmushampanjaa. Join sitä litran pullon”.

Tämän palmushampanjan valmistusprosessi on hyvin ainutlaatuinen. Kun palmunestettä juoksutetaan puusta ja sen annetaan seisoa vuorokausi, sen alkoholipitoisuus on noin 4 %. Mutta sitten alkaa tapahtua. Sen alkoholiprosentti tuplaantuu joka seuraava vuorokausi. Eli 2 vrk kuluttua se on 8 %, 3 vrk kuluttua 16 %, 4 vrk kuluttua 32 % ja 5 vrk kuluttua 64 %. Huh huh. Kysyin sitten huonossa kunnossa olevalta herralta, että miten vanhaa tuo palmushamppanja oikein olikaan, kun oli noin vaikuttavaa? ”En tiedä tarkkaan, mutta uskon sen olleen ainakin kaksi viikkoa vanhaa”.

Jatkahan lukuasi reseptiin. Siellä on kotimaisen ´shamppanjan´teko-ohjeet.SIMAA A LA MANNERHEIM


Kuntaliitosten jälkeen Askainen liitettiin naapurikuntiin. Niinpä Mannerheimin kotipaikka Louhisaari on nyt myös osana Naantalia. Kotipaikkakuntaani. Nyt kevään rynnätessä tajuntaamme, voimme juhlia sitä persoonallisella simalla. Mallikas juoma koko suveksi.
Tehdään se ihan oikeaoppisesti. Käymisen kautta:

1 l raikasta vettä
4 litraa koivun mahlaa
½ kg hunajaa
½ l mustaherukan versoja tai myöhemmin lehtiä, kun puhkeavat.
¼ tl hiivaa

Ota käyttöösi iso astia kattila, ämpäri tms. Sulata hunaja haaleaan veteen ja lisää se hyvin huuhdeltujen mustaherukan versojen tai lehtien kera koivunmahlaan. Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää se edelliseen.

Säilytä nestettä vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kahden vuorokauden ajan. Siivilöi se ja pullota ja anna seistä huoneenlämmössä vielä vuorokauden verran. Sen jälkeen kannattaa nostaa pullot jääkaappiin, ettei tapahdu kemiallisia reaktioita sivuvaikutuksineen. Huomioithan, että Marski piti rusinoista, muttei simajuoman kera.

Resepti tulostettavassa muodossa.
 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit