Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoHAAMUMARATON


Kotikaupunkini Naantali on monin muodoin persoonallinen ja inhimillinen pikkukaupunki. Lapseni ovat saaneet hyvin kelvollisen kasvualustan. Persoonallisuuksia täällä on ollut, ja on edelleen vaikka muille jakaa. Muttei jaeta. Pidetään ominamme. Se on pikkukaupungin etuoikeus.

Kaupungilla kerrotaan hauska tarina: Loppusuvesta 1957 Naantalin Kaivohuoneen päädyssä olevaan kioskiin murtautui nuori mies. Kirkkopuistossa sattui samanaikaisesti hässäkkä, jota olivat selvittelemässä konstaapeli Teuvo Lehmusto ja palomies Olavi Vuorisalo. Lehmusto näki tilanteen. Hän näki myös, miten kaveri lähti juoksemalla pakoon Kaivokatua pitkin kohti keskustaa. Konstaapeli oli fyysisesti hieman reilunoloinen, joten hän pyysi salskeaa palomiestä juoksemaan varkaan kiinni. Hän tulisi sitten perässä selvittämään loput, kunhan ehtisi paikalle.

Vuorisalo pinkaisi perään. Eikä aikaakaan, kun hän Ravintola Naantalin Hovin kohdalla saavutti pakenijan. Juoksi kevyesti pidätellen varkaan vierelle. Siinä he juoksivat hetken aikaa rinnakkain. Vihdoin rauhallisen oloinen ja muutoinkin kovin hiljainen palomies tuumasi vieressä juoksijalleen: ”San sit kui kaua sä haluat juasta”. Kaveri vilkaisi sivulleen, lamaantui ja pysähtyi siihen paikkaan. Hän tunnisti sivullaan juoksevan Olavi Vuorisalon. Vuorisalo oli edellisellä viikolla juossut Naantalin Kuparivuoren kentällä ensimmäisenä ihmisenä Suomessa niin sanotun haamumailin ajalla 3.59,1. (Oli mukana myös kolmen Olavin 1500 m maailmaennätysjuoksussakin). Vuorisalo pidätteli hetken voroa, kunnes konstaapeli Lehmusto puuskutti paikalle.

VANHANAJAN SUVISALAATTI
Muutama (4-5) iso tomaatti
Yksi keskikokoinen sipuli
Mustapippuria myllystä, vähän
Rypsiöljyä vähän
Suolaa tosi vähän
Hunajaa oikein vähän
Vedellä laimennettua etikkaa (1 osa etikkaa 2 osaa vettä). Valmis vinegar käy myös.
Ruohosipulia vähän.

Viipaloi tomaatti puolen sentin vahvuisiksi siivuiksi. Viipaloi sipuli seitinohuiksi siivuiksi. Lado tomaatit ja sipulit vuorotellen kerroksittain kulhoon. Ripottele kerrosten väliin varovasti suolaa ja pippuria ja eineen verran (ihan vähän) hunajaa. Lopuksi valele rypsiöljyä pintaan kunnon kerros. Anna vetäytyä jääkaapissa tunti, huoneenlämmössä puoli tuntia. Lisää ruohosipulisilppu.

Resepti tulostettavassa muodossa.

PS. Kirjoitin teille aikanaan talvikotini Ceylonin herkusta. Kanelista. Ceylonin-kaneli kun on maailman ainoa kaneli, jossa ei ole kumariini nimistä ainetta. Se ei ole ihmisille kelpoisaa syödä. Sain runsaasti lukijapalautteita– kiitos – joissa tuskailtiin sitä, ettei Ceylonin-kanelia löydä ruokakaupasta. Niinhän se vähän onkin. Löysin paikan, joka paikkaa ongelman. Klikkaa tästä niin jopa löytyy kumariinivapaata kanelia.

MENOVINKKEJÄ
Suvikauniina viikonloppuna pe-su 24-26.5 Naantalin aurinko paistaa ystävällisesti. Lähde ajelulle. Vanhankaupungin rannassa on venenäyttely. Ranta on täynnä persoonallisia ravintoloita. Suosittelen. www.naantalinvenemessut.fi

Maanantaista lähtien Aurajokirannassa Vaakahuoneen Paviljongilla on musiikillista ilotulitusta eli 27.5.-6.6. esiintyy 11-henkinen tansanialainen laulu- tanssi- ja soitinryhmä Totoo Ze Bingwa & Sanaa Sana joka ilta. On kuulkaas menoa ja meininkiä. Ilmainen sisäänpääsy. Rakkaat tamperelaiset puoleen hintaan.
 
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit