Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


HOVIMESTARI ILMI


Taannoin uutisista saimme lukea ja nähdä, kuinka perinteinen Ravintola Naantalin Hovi paloi maan tasalle. Jos oli ravintola legendaarinen, niin oli sen henkilökuntakin. Takavuosikymmeniltä muistan vanhanajan oikean hovimestarin ILMI HELMISEN. Olin asiakkaana ja Ilmi tuli minulle tuskailemaan, kun orkesteri soitti niin lujaa. Varsinkin rumpali pärisytti häiritsevästi. Hovimestarin kehotukset menivät kuuroille korville. Ilmi pyysi minua, entistä soittajaa, hoitamaan asian. En halunnut sekaantua kollegoiden toimiin, vaan ehdotin, että Ilmi menee aivan rumpalin selän taakse, ja kuiskaa hänen korvaansa: ”Oikea ammattimies osaa lukita virvelin sukan tällaisessa pienessä ravintolassa.”

Virveli on pieni rumpu, johon rumpupalikoilla ensisijaisesti hakataan. Rummun alla on teräslangoista punottu ”sukka”, joka pärisee virveliin lyötäessä. Silloin kun se on löysänä. Kun se lukitaan, pärinä loppuu ja sitä myöden ääni vaimentuu. Ilmin kuiskaama lause oli siis syvällistä sisäpiirin tietoa. Mutta vaikutus oli hätkähdyttävä. Ilmi purjehti takaisin toimiinsa ja rumpali sulki sukan. Huikkasipa vielä basistille: ”Helkkari, toi nainenhan on ammattilainen!” Ja soitti loppuajan hiljemmin. Virvelin sukka lukittuna.

Ilmin arvostus nuorten soittajien keskuudessaan ravintola-alan ammattilaisena nousi huikeasti. Minulle hän ei tuonut sen illan tarjoilusta laskua ollenkaan.


HYMYÄ ÄIDILLE!

Terveisiä aurinkoisesta Naantalista. Hymyilevä äiti on perheen aurinko.
Äitienpäivälahjaksi kirja ONNELLISEN MIEHEN TARINOITA, joka taatusti saa äidin hymyilemään www.oskarionnellinen.fi Tilaa tänään niin saat sen vielä ennen äitienpäivää! Takuu: Jollei äitiä hymyilytä, saat palauttaa kirjan.

TOINEN ÄITIENPÄIVÄVINKKI:
Vie äiti oikealle Äitienpäiväristeilylle höyrylaivalla. Lue lisää: www.ukkopekka.fi 

OMATEKOINEN VIILI


Ainesosat: 1 purkki kaupan maustamatonta perusviiliä/8 litraa punaista maitoa. Kevyempikin käy, mutta punaisesta saa parasta. Yksi viilipurkki riittää siis 8 litraan maitoa. Jos käytät yhden litran maitoa, ota 1/8 viilipurkista siemeneksi ja syö loput.

Ohje:
Laita siemeneksi kaupan viiliä sopivaan laakeaan kulhoon ja vatkaa kevyesti joukkoon hieman maitoa. Kaada vielä maitoa päälle sen verran, kun kulhoon mahtuu. Peitä pyyheliinalla tai talouspaperilla. Anna seisoa huoneen lämmössä 2-4 vrk, kunnes pinnalle tulee vaalean ruskea kermasta muodostunut kerros. Viili on valmista, kun viilipurkkia voi käännellä sivuttain, eikä viili valu. (Voit annostella kulhon sijasta myös pienempiin annosastioihin).

Itse nautin viilini ripottelemalla pinnalle kanelia. Kun ostat kanelia, varmista, että se on   Ceyloninkanelia (Sri Lankasta) sillä siinä ei ole kumariinia, joka ei ole ihmiselle kovin hyvää. Arvasitte varmaan, että pinnalle norotan ohuen langan hunajaa.

Mukaan voi sekoittaa myös mysliä, marjoja jne. Lapsena totuin kuiviin ruisleivän palasiin, jotka maistuivat muistini mukaan tosi hyviltä. Jätä viilikupin pohjalle maustamatonta viiliä, jolla saat jatkettua taas uuden satsin. Valmista viiliä voi säilyttää päiväkausia jääkaapissa, kunnes kermapinta alkaa ryppyillä hauskasti.

Ei hyvän valmistamisen tarvitse olla monimutkaista.

Resepti tulostettavassa muodossa.
 Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
 
 Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit