Nousevan auringon talo - Mammamaidon kala
NOUSEVAN AURINGON TALO
Taannoin vaihdoimme kokemuksia erään Timo-ystäväni kanssa, joka oli toiminut nuorena koulussa kuvaamataidon opettajana.
Minä taasen en yltänyt kuvaamataitoa opettamaan, vaan sain koulutuksen PIIRRUSTUKSEN opettajaksi.
Taustaa oli.
Alakoulussa eräs luokkamme oppilaista piirsi pihan perän huussin ulkoseinälle kaksi isoa nousevan auringon kuvaa.
Minä sain taiteellisten lahjakkuuksien ansiosta höylän ja ohjeen höylätä auringot pimentoon.
Tein työtä käskettyä.
Höyläsin
millin tarkkaan höylänterän 10 cm leveydellä jokaisen viivan, kuten ne
oli piirretty ilman ylityksiä. Lopputuloksena 100 vuotta harmaantuneessa
huusin seinälaudassa loisti kirkkaana kaksi entistä suurempaa ja pihan
toiselle puolelle loistavaa kirkasta, ehkä hieman kaksimieliseltä näyttävää, nousevan auringon kuvaa.
Sain piirrustuksesta todistukseen vitosen. Hyvä, etten jäänyt luokalle.
Pentti-Åskari
piirrustuksen opettaja(kin)
LUKIJAPALAUTE
Sir Darwin kertoi tutkimuksissaan, että olemme kaikki apinoita.
Luomakunnan kehitys voi olla joskus aivan pienestä kiinni jopa kirjaimesta tai kahdesta.
Ensin on koi. Kun se lisääntyy kahdella kirjaimella, tulee koira. Sukupuoli voi selvitä tarkemmin, kun lisätään vielä yksi kirjain. Näin syntyi koiras.
Kirjain muuttaa koko lauseenkin. Kun menette veljen vaimon kanssa metsään ja eksytte toisistanne, muista huutaa Käly älä jätä.
Helsingissä oli ennen Hotelli nimeltä Klaus Kurki. Kansan suussa se maistui paremin nimellä Kulaus Kurki.
Helsinkiläinen nuorison suosima baari Kasarmintorin laidalla oli Kaarle XII.
Siellä puhelin soi ja ääni kysyi, onko Kaarle XII. Voi kuulkaa, kun pappa lähti juuri käymään Norjassa. Keneltä voin laittaa terveisiä.?
Hotelli Marski avattiin Helsingissä 1960-luvun alussa. Sinne alkoi aluks tulla postia nimellä Hotel Karl Marx.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Keskustelimme poikani (6v) kanssa siitä kuinka jotkin hyönteiset elävät
vain yhden päivän. Poika tuumi ja sanoi: ”Ajatteles jos olis niin huono
tuuri, että olis hyönteinen, joka elää vain yhden päivän ja se sattuis
oleen huono päivä!”
–Saili
MAMMAMAIDON KALA
Lyökin ulkosaaressa oli sodan jälkeen pärjättävä omillaan. Suolaa ja
pippuria ja ehkä joskus muutakin maustetta haettiin kaupungista. Kerran
pari vuodessa.
Näin TV:ssä intialaisen tavan tehdä kanaa. Siitä muisto- ja mielleyhtymä lapsuuteni Lyökin mamman herkkuihin.
Kas tässä:
Perkaa
kala puhtaaksi ja paloittele se. Laita kattilaan maitoa (mielellään
sitä punaista) ja lisää hieman suolaa ja sipulin palaisia, sekä
valitsemasi perusmausteen. Paprikaa ja vaikka pippurisekoitusta
(valkopippuri on taattu, mutta viherpippuri ja rosepippurikin käy. Keitä
maito tai kerma kiehuvaksi ja ota hellalta. Laita kattilaan kalan
palaset.
Anna muhia muutama minuutti. Laita uudelleen hetkeksi
hellalle, että alkaa porista. Nosta pois. Anna muhia vielä 5-10
minuuttia. Lisää tillisilppua. Keitettyjen perunoiden kanssa on hyvää.
Kastike tulee kattilasta. Ripottele päälle tillin silppua.
Tein kerran tämän kermaan, maku vain parani.
Kommentit
Lähetä kommentti