Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Nousevan auringon talo - Mammamaidon kala

NOUSEVAN AURINGON TALO

Taannoin vaihdoimme kokemuksia erään Timo-ystäväni kanssa, joka oli toiminut nuorena koulussa kuvaamataidon opettajana.

Minä taasen en yltänyt kuvaamataitoa opettamaan, vaan sain koulutuksen PIIRRUSTUKSEN opettajaksi.

Taustaa oli.

Alakoulussa eräs luokkamme oppilaista piirsi pihan perän huussin ulkoseinälle kaksi isoa nousevan auringon kuvaa.

Minä sain taiteellisten lahjakkuuksien ansiosta höylän ja ohjeen höylätä auringot pimentoon.

Tein työtä käskettyä.

Höyläsin millin tarkkaan höylänterän 10 cm leveydellä jokaisen viivan, kuten ne oli piirretty ilman ylityksiä. Lopputuloksena 100 vuotta harmaantuneessa huusin seinälaudassa loisti kirkkaana kaksi entistä suurempaa ja pihan toiselle puolelle loistavaa kirkasta, ehkä hieman kaksimieliseltä näyttävää, nousevan auringon kuvaa.

Sain piirrustuksesta todistukseen vitosen. Hyvä, etten jäänyt luokalle.

Pentti-Åskari

piirrustuksen opettaja(kin)LUKIJAPALAUTE

Tässä lukijapaute pitkäaikaiselta kirjeenvaihtotoveriltani Risto Nihtilältä:

Sir Darwin kertoi tutkimuksissaan, että olemme kaikki apinoita.
Luomakunnan kehitys voi olla joskus aivan pienestä kiinni jopa kirjaimesta tai kahdesta.
Ensin on koi. Kun se lisääntyy kahdella kirjaimella, tulee koira. Sukupuoli voi selvitä tarkemmin, kun lisätään vielä yksi kirjain. Näin syntyi koiras.

Kirjain muuttaa koko lauseenkin. Kun menette veljen vaimon kanssa metsään ja eksytte toisistanne, muista huutaa Käly älä jätä.

Helsingissä oli ennen Hotelli nimeltä Klaus Kurki. Kansan suussa se maistui paremin nimellä Kulaus Kurki.

Helsinkiläinen nuorison suosima baari Kasarmintorin laidalla oli Kaarle XII.
Siellä puhelin soi ja ääni kysyi, onko Kaarle XII. Voi kuulkaa, kun pappa lähti juuri käymään Norjassa. Keneltä voin laittaa terveisiä.?

Hotelli Marski avattiin Helsingissä 1960-luvun alussa. Sinne alkoi aluks tulla postia nimellä Hotel Karl Marx. 

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Keskustelimme poikani (6v) kanssa siitä kuinka jotkin hyönteiset elävät vain yhden päivän. Poika tuumi ja sanoi: ”Ajatteles jos olis niin huono tuuri, että olis hyönteinen, joka elää vain yhden päivän ja se sattuis oleen huono päivä!”
–Saili 

MAMMAMAIDON KALA

Lyökin ulkosaaressa oli sodan jälkeen pärjättävä omillaan. Suolaa ja pippuria ja ehkä joskus muutakin maustetta haettiin kaupungista. Kerran pari vuodessa.

Näin TV:ssä intialaisen tavan tehdä kanaa. Siitä muisto- ja mielleyhtymä lapsuuteni Lyökin mamman herkkuihin.

Kas tässä:

Perkaa kala puhtaaksi ja paloittele se. Laita kattilaan maitoa (mielellään sitä punaista) ja lisää hieman suolaa ja sipulin palaisia, sekä valitsemasi perusmausteen. Paprikaa ja vaikka pippurisekoitusta (valkopippuri on taattu, mutta viherpippuri ja rosepippurikin käy. Keitä maito tai kerma kiehuvaksi ja ota hellalta. Laita kattilaan kalan palaset.

Anna muhia muutama minuutti. Laita uudelleen hetkeksi hellalle, että alkaa porista. Nosta pois. Anna muhia vielä 5-10 minuuttia. Lisää tillisilppua. Keitettyjen perunoiden kanssa on hyvää. Kastike tulee kattilasta. Ripottele päälle tillin silppua.

Tein kerran tämän kermaan, maku vain parani.


Kommentit