Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Joulutarina - Joulukinkun uudelleensyntyminen

 JOULUTARINA 2022 - jalat joululahjaksi

Saavuimme juuri kyyneleen muotoiselle Ceylonille, hymyjen saarelle. Jossa jokainen asukas olisi miljonääri, jos saisi aamusta lähtien yhden euron hymystä. Illalla kaikki olisivat miljonäärejä. Koronan takia kahden talven tauko. Mutta nyt täällä taas. Avustustyöt ovat jatkuneet täysillä koko ajan. Kiitos yhteistyökumppaniemme, hattivattipuheluiden (WhatsApp) sekä videovalvonnan. Ja kiitos tukijäsentemme. Jos haluat lukea lisää aiheesta: www.positiivarit.fi/lotushill

Kun keväällä OAJ (Opettajien keskusjärjestö) luovutti minulle harvinaisen kultaisen kulttuurimitalin, olin äimän käkenä. Valmistuinhan minä opettajaksi aikoinaan, mutta toimin vain hetken, ennen kuin lähdin viihteen syövereihin. Pj. Olli J Luukkainen sitten perusteli ansiota tekemistäni suomalaisten viihdyttämisellä ja positiivisella nostatuksella. Mutta erityisesti täällä Sri Lankassa tekemästämme avustustoiminnasta - vammaisten koulutuskeskuksen perustamisesta ja viimeksi Finlandia House -koulun avaamisesta köyhään unohdettujen laaksoon, jne. Olin hämmentynyt arvonannosta. Kerron sen myös siksi, että Lotus Hill -hankkeessamme on 20 vuoden aikana ollut mukana satoja tukijäseniä, joille kiitos erityisesti kuuluu.

Lukuisista tapahtumista kerron tositarinan Eranka-pojasta. Löysimme hänet tsunamin jälkeen syrjäiseltä kylältä. Jalaton poika. Toinen jalka oli poikki polvesta, toinen kokonaan pois. Taustalla ilmeisesti talidomidilääkitys äidillä raskausaikana. Poika asui äitinsä kanssa kahdestaan palmunlehvämajassa. Ulkona paikalliseen tapaan Toilet, jossa oli reikä lattiassa. Ei muuta. Ymmärtänette, että toimet olivat jalattomalla pojalla haasteelliset. Rakensimme uuden Toiletin. Siinä oli oikein posliinipytty. Järjestimme tuk-tuk-kuljetukset päivittäin, että hän pääsi kouluun. Koulu edistyi hienosti. Pian saimme kokoon varat uuden pienen kodin rakentamiseen. Se valmistui juuri joulun alla. Vaikka buddhalaisittain joulua ei täällä vietetä, he ymmärsivät joululahjan merkityksen.

Muutaman vuoden kuluttua löysimme tehtaan, joka valmisti tekojalkoja. Vaatimattomia, mutta toimivia. Se oli yhden joulun lahja. Tärkeä lahja. Eranka-poika menestyi koulussa loistavasti. Hän pääsi aikanaan yliopistoon. Jatkoimme taloudellista apua, sillä äiti toimi teen poimijana, ja palkka nipin napin riitti ruokaan. Seurasimme tiiviisti hänen opiskeluaan ja annoimme kaiken mahdollisen tuen hänelle. ”Kaveria ei jätetä.”

Nyt, lähes 20 vuoden yhteistyön jälkeen me puolestamme saimme joululahjan. Saavuttuamme tänne, Eranka soitti ja pyysi jouluksi kylään. Hänellä on hyviä uutisia. Joululahja meidän hankkeellemme: hän valmistui vastikään kauppatieteen maisteriksi erinomaisin arvosanoin. Ja hän sai heti työpaikan pankista. Oi tätä onnen päivää. Meidän jalaton poikamme. Myönnän, että minulle – vanhalle miehelle – tuli ”vesi glaseihin” jälleen. Minulle, onnelliselle miehelle.

Onnellista joulua

Jouluna 2022

Pentti-Oskari Kangas
Beliatta Duwa
Hikkaduwa
Sri Lanka

Lisätietoja: www.positiivarit.fi/lotushill

Jos haluat olla antamassa joululahjaksi esimerkiksi koulukengät, 8 eurolla yksi köyhä lapsi pääsee koulutielle. Yllä mainitussa osoitteessa on tukijäsenkaavake. Maksa silloin kuin jaksat. Lähetän raporttia tukijäsenille toiminnastamme. Ja jos täälläpäin käytte, tervetuloa tutustumaan toimintaamme (WhatsApp-puhelu 0400221122).

Eranka vuonna 2007

Eranka vuonna 2022


JOULUTAUKO

Pidän nyt perjantaikirjeissäni vuodenvaihteen tauon toistaiseksi. Sitten taas jatkuu, tammi-helmikuussa!


JOULUKINKUN UUDELLEENSYNTYMINEN


Tätä kirjoittaessani olen juuri saapunut Ceylonin saarelle. Nyt jo yli kolmannenkymmenennen kerran. Toinen elämämme koululasten auttamisessa. Muun muassa käynnistimme aikanaan ensimmäisenä saarella kouluruokailun. Punaista lihaa ei täällä syödä. Kanaa, kalaa, kasviksia ja tietenkin riisiä. Miettiessäni sopivaa joulunajan reseptiä, heittäydyin rohkeasti tuunaamaan: kun ensimmäisen kerran saavuimme tänne, löysimme pienen paikallisen ravintolan, jonka erikoisuus oli tavallinen ruoka. Yksi ylitse muiden. Perunamuusia jouluisin maustein, KARDEMUMMALLA. Ihan totta. Meillä sitä käytetään joulupipareiden maustamiseen. Mutta ette usko – ennen kuin kokeilette – miten upeasti se sopii perunamuusiin. Täällä muusiin sekoitetaan kaikkea mahdollista jäljelle jäänyttä ruokaa. Kypsiä kanan paloja tai pilkottuja vihanneksia kypsänä. Ai että on hyvää. Siitäpä mieleeni juolahti tämä jouluruokamme. Ylitse jäänyttä joulukinkkua, kalkkunaa tai vaikkapa savukalaa. Sekoitetaan valmiiseen perunamuusiin ja annetaan hetken lämmetä. Parempaa on ainoastaan toinen samanlainen annos.

Perunaa
Voita
Suolaa ei tarvita, korkeintaan hitusen, koska sitä tulee kinkusta
Jäljelle jäänyttä kinkkua tai kalkkunaa sokeripalan kokoiseksi paloiteltuna Kardemummaa (Uskokaa jo nyt, ihan totta!)

Tee perunamuusi normaalisti mukaan voita sekoittaen. Lisää kardemummaa. Ensi varovasti. Maistaen. Ja tarpeen mukaan lisäten. Sitten sekoitat mukaan paloitellut kinkun tai kalkkunan tähteet. Lämmitä vielä hetken.

Lisukkeena esimerkiksi etikkapunajuurta ja/tai etikkasuolakurkkua. Myös salaatti käy erinomaisesti.

Hyvää joulunjälkeistä ruokahalua!


Kommentit