Vinksahtanu päästäs -Ukon ja Akan kalaruoka ohjeita 3.6.2022
VINKSAHTANU PÄÄSTÄS
”Seonnut päästään”
Naantalilaiset Vaihisen Jaska ja Luonnonmaan Kalle istuivat
vuosia sitten Merisalin terassilla aamukahvilla. Juttu kulki lapsiin ja heidän
vanhempiensa arvostukseen. Kalle kertoi, kuinka juuri äskettäin hänen lapsensa
vinoilivat ja nauroivat hänelle: ”Ko mun lapse vinoile ja virnuile minul, et
mää ole vinksahtanu pääst, ni mää nauran takasi ku tierän, et se on
perinnöllist!”
LOHDUTTAJA
Vävymme tokaisi: ”Enhän minä sentään täysi idiootti ole!” Tähän Samu (10v.) tokaisi vakavalla naamalla: ”Niin, kukapa meistä olisi täydellinen!”
-Isoisä
ELÄMÄN TOTUUKSIA
Mitä enemmän asioita tietää, sen enemmän tietää asioita,
joita ei tiedä.
LOISTOKARIN UKON JA AKAN KALARUOKA OHJEITA
Loistokarin saari keskellä Airistoa on monelle tuttu näky Ruotsinlaivan kannelta. Valkoinen mökki pikkuruisen lähes puuttoman saaren kalliolla on Venäjän keisarillisen luotsilaitoksen tekoa 1880 luvulta. Loistonvartijan mökki, jossa asuttiin vielä 1960 luvun lopulla. Höyrylaivaosakeyhtiömme hankki sen 1990 luvulla ja s/s Ukkopekka tekee saarelle illallisristeilyjä savukalaillalliselle. Saarella asustaa Loistokarin Akka ja Ukko, Niina ja Jukka. He myös savustavat saarella illallisvieraiden savukalat, jotka tarjotaan lämpimänä suoraan lautaselle. Pienellä n 550m2 saarella pesivät merilinnut ja kasvillisuus on kuin ulkosaaristossa. Nyt alkukesästä vieraille tarjottavien savukalojen lisukkeeksi saarelaiset keräsivät yrttejä kallion koloista. Voiko vielä enemmän lähiruokaa olla? Ei voi.
Loistokarin Akan ja Ukon ohjeet:
Nokkoset silakkafileiden päälle kerättiin aamulla Loistolta
ja friteerattiin rypsiöljyssä.
Affenfileiden päällä on villiintynyttä ruohosipulia saarelta
sekä lisäksi sileälehtistä persiljaa.
Kirjolohifilettä koristaa tillin ja tyrnin lisäksi isomaksaruoho joka on raikkaan mehukas, aavistuksen makea ja rakenteeltaan miellyttävä syötävä. Tätäkin villiyrttiä kasvaa saarella. Villiyrtit huuhdeltiin ja sitten vaan käyttöön.
Kommentit
Lähetä kommentti