Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Ahvenen treffit - Juhannuskala 23.6.2022

AHVENEN TREFFIT

Kerronpa teille suvisen tarinan saaristoluonnon ihmeellisyyksistä: 

ELÄMÄN TÄHTIHETKIÄ


Eräänä lauantaina olimme siivonneet koko perheen voimin kotimme. Kun lapset (9, 6 ja 3-vuotiaat) istuivat iltapalalla, ihmettelin ääneen: ”Miten meillä voi olla kolme noin ihanaa lasta?” Keskimmäinen vastasi: ”siksi koska te ootte iskän kans rakastanu meitä niin paljon.” Menin sanottamaksi.

-Kaisa


JUHANNUSKALA

Ainesosat:

Kalafilettä

Aurajuustoa

Hunajaa

Suolaa

Ei muuta

 

Tämä ruoka on Herrankukkaron, Vaakahuoneen ja Ukkopekan saaristolaispöydän suosituin herkku jo vuosikymmenien ajan. Paljastan nyt sen

perjantaireseptin lukijoille.

 

Fileoi kala (kalaa on mm siika, ahven, lohi, kuha, hauki)Poista ruodot. Tai hanki valmiiksi fileoitua, ruodotonta kalaa.

Valmista se joko savustamalla, grillaamalla tai uunissa.

 

SUOLAUS:

10 % suolavedessä liotetaan kalaa 15 min (ahvenfileet) 30 min (siika, kuha, hauki) 45 min (lohi) 60 min (iso lohi).

 

VALMISTUS: Annan hyvän vinkin, jota käytämme päivittäin Herrankukkarossa ja Airiston Loistokarilla kalaa valmistaessamme. Osta digitaalinen tai mekaaninen paistomittari. Laita se kalan paksuimman kohdalle, keskelle lihaa. Aseta kala alumiinifolion päälle ja kiverrä reunat, ettei rasva valu pois, vaan se mehevistää kalaa. Se on sitä terveellistä rasvaa. Sivele ohuelti juoksevaa hunajaa fileen päälle. Se karamellisoi kalan ja on kontrastina seuraavalle maulle. Savusta kala alle 80 asteessa. Uunissa lämpötilan on hyvä olla n. 125 astetta.

 

Grillissä varo liiallista kuumuutta, koska se kuivaa kalan. Kun lämpömittari näyttää 50 astetta, ripottele fileen päälle valmiiksi murustettua Aurajuustoa (sinihomejuustoa).  Jatka lämmittämistä, kunnes mittari näyttää 64 astetta. Se on nyt valmis.

 

Tarjoa uusien suomalaisten perunoiden ja tillin kera. Perunoiden keitinveteen ei tarvitse laittaa suolaa. Se tulee kalasta. Kun olet keittänyt uusia perunoita 10–15 min. tarkkaile, etteivät hajoa, Kaada keitinvesi pois niin, että kattilan pohjalle jää n. 1 cm paksuudelta vettä. Laita pyyheliina kanneksi ja anna vetäytyä tovin verran.

Lisukkeena voi olla Myrttisen suolakurkkua, jossa ei ole etikkaa ja sokeria laisinkaan. Ainoastaan suolaa ja valkosipulia. Rajun raikasta. Voitakin voi käyttää, mutta kalasta saat myös rasvaa perunan kyytipojaksi.

 

Juhannusherkuttelusi on vertaansa vailla. Kyytipojaksi raparperimehua tai kuivaa, suodattamatonta Old Roses -siideriä.HYVÄÄ KESÄÄ!

Aloitan nyt kesätauon edellisvuosien tapaan. Tavataan jälleen elokuun loppupuolella.

Nautiskellaan elämästä, suvesta, hyvistä ystävistämme ja tietenkin maailman kauneimmasta saaristosta!


Kommentit