Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

AUTO VAIHTOON! - Oskarin suolayrttinen uunikala 10.6.2022

AUTO VAIHTOON!

Naantalilaisten hyvin tuntema positiivinen pariskunta on ainakin Vanhankaupungin tuttu. Miehen auto on vuosikymmeniä ollut Mersu. Eräänä päivänä mies sitten vaihtoikin yllättäen autonsa. Mersun tilalle tuli hieno Peugeot. Siitähän vaimo sitten meni hermostumaan. Sinä tempun teit. Meillä ei ole enää Mersua. EN kehtaa enää kaupungilla kulkea ihmisten ilmoilla. Enkä ainakaan tule kyytiisi siihen naurettavaan Peugeotiin. Saisin hävetä silmät päästäni.

Mies rupattelun kuunneltuaan totesi, että minä myönnän tehneeni tosi ison virheen. ”Niin teitkin, kailotti vaimo. Myönnätkö sen?”

”Myönnän, myönnän. Olisi pitänyt vaihtaa vaimo eikä autoa”.

 

NYT ÄITIKIN TIETÄÄ

Olimme automatkalla ja Juho totesi, että isin autoon tankataan dieseliä. Kysyin Juholta, ”Mitä sitten äidin autoon tankataan?” Kirkas ääni takapeniltä:” Tietenkin bensaa, koska äidin autossa on bensavalo!”

-Maarit

 

ELÄMÄN TOTUUKSIA

Jos etsii virheetöntä ystävää, jää vaille ystävää.


OSKARIN SUOLAYRTTINEN UUNIKALA

Ota kala tai kaloja. Kaikki mahdolliset kalat toimivat. Särki on uskomattoman mainio. Ei tarvitse, eikä kannata suomustaa.

Laita peratun ja kuivaksi pyyhityn kalan vatsaonteloon reippaasti sitruunan viipaleita ja tuoreita tai kuivattuja yrttejä. Jos Sinulla on pihalla kasvamassa tuoretta lipstikkaa tai kuivattuna kaapissa, se on kova juttu. Laita kalan masuun mitä satut löytämään. Suolaruohokin käy. Mustan viinimarjan lehdet ovat erinomaisia. Eksoottisiakin. Saatat saada mielenkiintoisia makuelämyksiä, kunhan käytät mielikuvitusta ja itselläsi saatavilla olevia raaka-aineita. Ei aina kannata käydä kaupassa. Lisää ihan vähän (oikeasti ihan vähän) hunajaa.

Aseta uunivuoan pohjalle reippahasti karkeaa merisuolaa. Laita kala tai lado kalat suolapedin päälle. Lisää kalojen päälle paksulti karkeaa merisuolaa. Laita komeus uuniin.150–180 astetta. Sitä kauemmin, mitä suurempia kalat ovat. Jos Sinulla on paistomittari, laita se kalan paksuimpaan kohtaan ja anna sen nousta 68 asteeseen. Tärkeää on, että kala kypsyy kuivana suolahauteessa. Ei voita eikä nesteitä. Kuivana se ei suolaannu liikaa.

Nautitaan esim. juuresmuusin kanssa. Keitä kypsäksi mitä tahansa juureksia, porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, sipulia, perunaa. Muusaa ne ja sekoita joukkoon voita ja maitoa. Suolaa ei tarvita, se tulee kalasta. Persiljasilppu tekee terää ja antaa näköä.


Ainesosat:

Kalaa, tarpeen mukaan

Merisuolaa, paljon
Hunajaa, vähän
Sitruunaa, reippaasti
Yrttejä, sopivasti

Kommentit