Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

PIPARJUURIKASTIKE KALALLE 27.5.2022

KEKKONEN JA KULTARANTA

Meillä oli aikanaan "kalakaverini" presidentti Kekkosen kanssa kesämökit lähekkäin. Kekkosella kimppamökki Keskon pääjohtaja Kosken ja vuorineuvos Kauko Rastaan kanssa. Lähellä Ahvenanmaan rajaa, Notössä. Iniön takana. Minulla Ytterstössä. Meillä molemmilla oli tapana ajella mielenkiintoisia reittejä. Velkulla ajoimme usein Kirkkosaaren ja Velkuanmaan välisestä suntista (salmesta). Kaislikossa oli niin kapea väli, että juuri ja juuri siitä aluksemme mahtuivat. Kapeimmassa kohdassa oli pieni kesämökki, jonka laiturilla pieni poika usein istui ja vilkutti. Kerran hän sai päähänpiston kirjoittaa Suomen presidentille kirjeen, jossa hän kohteliaasti pyysi Kekkosta piipahtamaan kahvilla kun ajelee ohi. Hän ei kertonut vanhemmilleen asiasta.


Kuulin tästä kirjeestä, kun tunsin saarelaisia. Olinhan 60 -luvun alussa toiminut siellä uimakoulun opettajana. Eräänä päivänä ajellessani kohti Ytterstön saarta, kyseinen Velkuan salmi oli tukossa ja jouduin pysähtymään. Tukkona kapeassa kaislikkoväylässä oli Kultaranta VI -alus. Kekkonen oli noudattanut kutsua käydä kahveilla. Olisinpa nähnyt vanhempien ilmeet, kun Herra Tasavallan Presidentti astui laiturille ja kertoi hämmästyneille vanhemmille tulleensa kahville kun pyydettin. Ja poikavesseliä nauratti niin.

TÖRMÄSKÄ

Tapasin jälleen Matkailutoimittajien Killan sihteerin, ´henkisen salarakkaani´ Törmäsen Ritvan. Tulimme höyrylaivalla Turusta Naantaliin. Kuparivuoren kohdalla on iso kyltti, jossa lukee: ”Varokaa uimareita! ” Sanoin Ritvalle sen nähtyämme:” Antaa tulla vaan, en minä pelkää.” Ritvaa nauratti niin. Hän kertoi samansukuisen tositarinan: Ritva ajeli autollaan Uudenmaan maaseudulla. Kaunis kesäpäivä ja auton ikkunat auki. ”Ikkunat äkkiä kiinni”, karjaisi Ritva. Miehensä hädissään tietenkin totteli. ” Mikä, mikä tämä nyt on? ” Etkö nähnyt kylttiä, jossa luki: ” Varokaa lapsia? Niistä kun ei aina tiedä, kuinka villejä ne lapset täällä maaseudulla on. Parempi sulkea ikkunat”.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

PIUKAT PAIKAT

Olin nukuttamassa Annia päiväunille. Tyttö touhusi ja lauloi nallen kanssa eikä rauhoittunut. Sanoin melko tiukasti: ”kulta, nyt nukutaan.” Siihen neiti vastasi: ”Äiti, Annin silmät ei ylety kiinni!”

-Helena

ELÄMÄN TOTUUKSIA

Erehtyminen on inhimillistä, mutta jos kumi kuluu loppuun ennen kynää, se on jo liioittelua.

PIPARJUURIKASTIKE KALALLE

Piparjuuri on huikea mauste. Se on vahvasti mielipiteitä rajaava ja varovaisesti käyttöön otettava. Mutta kun se sopii, niin se sopii. Kalan kanssa jostain kumman syystä minun poskissa olevat nystyrät tykkäävät ihan hurjasti. Vaikken muutoin piparjuurta kovin paljon suosi. Kokeile, niin tiedät, kuulutko joukkooni tai etkö kuulu. EI sen niin väliä ole silti. Mukava makuja on mutustella.

 

1dl majoneesia

1 dl kermaa tai 2 dl kermaviiliä

2 rkl piparjuuriraastetta

sitruunamehua yhdestä sitruunasta puristaen

suolaa

Sekoita majoneesi ja vaahdotettu kerma tai kermaviili keskenään. Lisää piparjuuriraaste joukkoon sekoittaen. Lopuksi suolaa maun mukaan ja sitruunamehu sekoittaenKommentit