Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Merkillinen liitto - Baskilainen savukala

MERKILLINEN LIITTO

Tapahtui keväällä 2020, kun korona lähti leviämään.

Perheemme sai tartunnan. Minä myös. Tämänkin elämäntilanteen olen halunnut kokea positiivisesti. Ehkä menen seuraavan kerran yksin. Vai mitä mieltä olette sairaalakäynnistämme? Tämä on sellaista tilannekomiikkaa, jota ei voi muuta kuin rakastaa. Totta vie, on tottakin.




POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Turhan tuhkaus

3-vuotias tyttärenpoikani kyseli äidiltään ihmetellessään takkatulta. "Äiti, mikä tuolla takassa oikein palaa?" Kun äiti ei tarpeeksi nopeasti ehtinyt vastaamaan, poika totesi: "Siellä palaa hermo!"

- Maija-Riitta

 

VIIKON MIETELAUSE

Kysy neuvoa nuoremmalta ja vanhemmalta, ja tee sitten oman pääsi mukaan.

 


BASKILAINEN SAVUKALA

Olen aina kiinnostunut suomalaisten juurista. Professori Kalevi Wiik kirjoittaa kirjassaan ”Mistä olemme tulleet”, että yli 10.000 vuotta sitten Ukrainan arolla oli ”kokoontumisajot” alun perin Intiasta tulleelta ryhmällä. Sieltä osa jatkoi Eurooppaan. Yksi populaatio hajosi niin, että osa siirtyi Itämeren rannoille mm. Suomeen, osa Hollantiin ja osa Pohjois-Espanjaan – he ovat nykyään baskeja. Asia on tarkistettu geeniteknologialla. He ovat meidän sukulaiskansaamme.

Tässä on kalaresepti sukulaiskansaltamme. Mielenkiintoinen, mutta hyvä sellainen. Kokeilemisen arvoinen.

 

3 l maitoa

3 l vettä

1-1.5 kg savukalaa puhtaana

3 sipulia

600 g tomaatteja

1 valkosipulinkynsi

persiljan oksia

50 g voita

200 g oliiveja (vihreitä tai mustia)

¼ tl timjamia

1 laakerinlehti

½ dl oliiviöljyä

suolaa, valkopippuria

 

  • Kaada maito suureen kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta.
  • Laita savukala kiehuvaan nesteeseen ja keitä 15 minuuttia hissukseen.
  • Kuori ja viipaloi sipuli, kasta tomaatit kiehuvaan veteen, kuori ja murskaa valkosipulin kynsi. Huuhdo ja kuivata persilja.
  • Kuumenna voi kattilassa, ruskista sipulin viipaleet siinä, lisää tomaatinkappaleet ja anna kaiken pehmetä hiukan miedolla lämmöllä.
  • Poista oliiveista kivet, lisää ne, valkosipulinmurske, timjami, laakerilehti, persilja, suola ja pippuri tomaattien sekaan ja jatka kypsentämistä, kunnes seoksesta tulee tasaista kastiketta.
  • Kuumenna tarjoilukulho
  • Valuta kala, pienennä sitä vähän haarukalla ja aseta se kulhon keskelle ja valele öljy sen päälle.
  • Kun tomaattikastike on tasaista, tarkista, että se on voimakkaasti maustettu. Poista mausteyrtit ja kaada kastike tarjoilukulhoon kalan ympärille.
  • Pidä se lämpimänä tarjoiluhetkeen asti tai mieluiten tarjoa se heti.
  • Keitetyt perunat tai nauriit ovat hyviä kavereita.
  • Baskit nauttivat ruoan punaviinillä, vaikka on kalaa.

 

Kommentit