Merkillinen liitto - Baskilainen savukala
MERKILLINEN LIITTO
Tapahtui keväällä 2020, kun
korona lähti leviämään.
Perheemme sai tartunnan. Minä
myös. Tämänkin elämäntilanteen olen halunnut kokea positiivisesti. Ehkä menen
seuraavan kerran yksin. Vai mitä mieltä olette sairaalakäynnistämme? Tämä on
sellaista tilannekomiikkaa, jota ei voi muuta kuin rakastaa. Totta vie, on
tottakin.
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA
Turhan tuhkaus
3-vuotias tyttärenpoikani kyseli äidiltään ihmetellessään takkatulta. "Äiti, mikä tuolla takassa oikein palaa?" Kun äiti ei tarpeeksi nopeasti ehtinyt vastaamaan, poika totesi: "Siellä palaa hermo!"
- Maija-Riitta
VIIKON MIETELAUSE
Kysy neuvoa nuoremmalta ja
vanhemmalta, ja tee sitten oman pääsi mukaan.
BASKILAINEN SAVUKALA
Olen aina kiinnostunut suomalaisten juurista. Professori
Kalevi Wiik kirjoittaa kirjassaan ”Mistä olemme tulleet”, että yli 10.000
vuotta sitten Ukrainan arolla oli ”kokoontumisajot” alun perin Intiasta
tulleelta ryhmällä. Sieltä osa jatkoi Eurooppaan. Yksi populaatio hajosi niin,
että osa siirtyi Itämeren rannoille mm. Suomeen, osa Hollantiin ja osa
Pohjois-Espanjaan – he ovat nykyään baskeja. Asia on tarkistettu geeniteknologialla.
He ovat meidän sukulaiskansaamme.
Tässä on kalaresepti sukulaiskansaltamme. Mielenkiintoinen,
mutta hyvä sellainen. Kokeilemisen arvoinen.
 
3 l maitoa
3 l vettä
1-1.5 kg savukalaa puhtaana
3 sipulia
600 g tomaatteja
1 valkosipulinkynsi
persiljan oksia
50 g voita
200 g oliiveja (vihreitä tai mustia)
¼ tl timjamia
1 laakerinlehti
½ dl oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria
 
- Kaada
     maito suureen kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta.
- Laita
     savukala kiehuvaan nesteeseen ja keitä 15 minuuttia hissukseen.
- Kuori ja
     viipaloi sipuli, kasta tomaatit kiehuvaan veteen, kuori ja murskaa
     valkosipulin kynsi. Huuhdo ja kuivata persilja.
- Kuumenna
     voi kattilassa, ruskista sipulin viipaleet siinä, lisää tomaatinkappaleet
     ja anna kaiken pehmetä hiukan miedolla lämmöllä.
- Poista
     oliiveista kivet, lisää ne, valkosipulinmurske, timjami, laakerilehti,
     persilja, suola ja pippuri tomaattien sekaan ja jatka kypsentämistä,
     kunnes seoksesta tulee tasaista kastiketta.
- Kuumenna
     tarjoilukulho
- Valuta
     kala, pienennä sitä vähän haarukalla ja aseta se kulhon keskelle ja valele
     öljy sen päälle.
- Kun
     tomaattikastike on tasaista, tarkista, että se on voimakkaasti maustettu.
     Poista mausteyrtit ja kaada kastike tarjoilukulhoon kalan ympärille.
- Pidä se
     lämpimänä tarjoiluhetkeen asti tai mieluiten tarjoa se heti.
- Keitetyt
     perunat tai nauriit ovat hyviä kavereita.
- Baskit
     nauttivat ruoan punaviinillä, vaikka on kalaa.


Kommentit
Lähetä kommentti