Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Aaslaluodon Anton - Kalapitsa 22.4.2022

 AASLALUODON ANTON

Viime suvena istuimme perinteiseen tapaan Naantalin Vanhankaupungin rannassa Merisalin terassilla aamukaffeella. Menossa oli rymättyläläisen kansanperinteen muistelot. "Viime satokausi oli Rymättylässä niin heikko, ettei kasvanut kuin velka." "Rymättylässä ei voi mikään muu hyvin kuin keuhkotauti ja kateus." Rymättyläläinen sananparsi: "Ystävällinen sana lämmittää sisikuntaa melkein yhtä paljon kuin hyvänpuoleinen pirtuhuikka".

Siihen aikaan, kun Naantalista pääsi vielä junalla Turkuun tuli Aaslaluodon Anton Naantalin juna-asemalle. Harmikseen Anton myöhästyi junasta. Asemamieheltä kysyttäessä, että lähtikö juna ajallaan? Loppu kuvitettuna ei kuviteltuna.POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Varattu

Kun lapset pieninä olivat vailla milloin mitäkin, vastasin heille että ”niin äitikin haluaisi kuun taivaalta.” Eräänä iltana isän laittaessa lapsia nukkumaan tyttäreni oli jälleen vailla jotain mahdotonta. Isä lainasi vastaustani, johon tyttäreni sanoi: ”se on äidin, ota aurinko…”.

-Arja


ELÄMÄN TOTUUKSIA

Ei ole häpeäksi ettei tiedä, häpeäksi on kun ei kysy.


KALAPITSA

Vaimoni ja sisareni pitivät Aurajokirannassa 1970-luvulla Ritari Bassi nimistä pitseriaa. Kalahulluna halusin hieman virkistää ladyjen pitsatarjontaa. Jo suunnitelmanikin aiheutti leveää hymyilyä. Kyseessä oli suutarinlohipitsa. Suutarinlohi tehdään silakasta. Suutaria ja lohta ei ole lähelläkään. Kuinkas kävikään naureskelijoille. Entinen omistaja lupasi muuttaa nimensä ”Hippulaveiksi” jos ihmiset sitä ostaa. Kutsuin häntä pitkään Hippulaveiksi. Se oli loistava pitsa. Oman ravintolan Vaakahuoneen koulunkäyneet kokit eivät lämmenneet tälle ajatukselle saatikka toteutukselle. Tekivät mieluummin vain Margarethaa sun muita tavanomaisuuksia. Kerran sain läpi ideani ”Raatajan pitsasta”: tomaattimurskaa, smetanaa, lenkkimakkaran siivuja, etikkasuolakurkkuja ja kananmuna. Päälle ripotellaan Aurajuustoa. Jos epäilette sen erinomaisuutta, kokeilkaa. Mutta varokaa koukkuun jäämistä. Se on niin hyvää, että on melkein kiellettyä. Kalakunnian vuoksi kerron teille niin helposta, niin hyvästä ja niin toisenlaisesta pitsamaisesta ruoasta kuin olla ja saattaa.

 

OMATEKOINEN KALAPITSA

 

Neljälle

 

4 pyöreää, ohutta leipää, vaaleata tai tummaa- Jos ovat paksuja, halkaise 2 leipää

8 suutarinlohi fileetä (muutkin maustesilakat käyvät)

4 tomaattia

raastettua, vahvaa juustoa

 

Viipaloi tomaatit ja laita voilla voideltujen leipäsiivujen päälle. Lisää silakkafileet ja lopuksi peitä raastetulla juustolla. Sitten vain uuniin 225 astetta kunnes juusto on ruskistunut.

Se on siinä.


Kommentit