Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Liian hyvä sato - Aurajuustokala 5.11.2021

LIIAN HYVÄ SATO

Isäni Yrjö syntyi ja asui nuoruutensa Uudenkaupungin lähellä Kalannin Kylähiiden kylässä. Niiltä ajoilta hän kertoi kauan sitten minulle tositarinan, joka jostain kummasta syystä on jäänyt mieleeni ja putkahtanut aika ajoin esiin. Johtuneeko se suomalaisesta asennekulttuurista, uskoisin. Naapurin maanviljelijä-isännällä oli tapana aina syksyisin valitella, kuinka huono sato taas tuli. ”Viime vuonna tuli sentään jotain, mutta tänä vuonna ei paljoa mitään”.

Kunnes sitten eräänä vuonna kaikki meni putkeen. Keväällä kylvön jälkeen tuli pari sopivaa sadepäivää ja kesä meni viimeisen päälle. Vilja kasvoi ja kasvoi. Syksykin oli lämmin. Vilja tuleentui juuri sopivasti eivätkä liialliset sateet estäneet viljan korjuuta.

Kun sato oli tallessa ja naapurin isäntä kärräsi niitä viljavarastoon, ei isäni malttanut olla toteamatta naapurilleen:

”No nyt oli hyvä viljavuosi. Sait todella hyvän sadon.” Siihen isäntä vastasi ominaiseen tapaansa. ”Tuli tuli hyvä sato, mutta kyllä vei pellosta voimatkin”.


POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Voiko se tapahtua toisinkin?

Olin neljävuotiaan pojantyttäreni kanssa ja katselimme vanhoja valokuvia. Kuvassa oli mieheni edesmennyt äiti. Sanoin Matildalle, että kuvan henkilö oli jo kuollut kauan ennen Matildan syntymää. Johon tyttö tokaisi. ”Kuka sen ampu?”

-TarjaAURAJUUSTOKALA

Kuten lienet havainnut, suosin perin yksinkertaisia reseptejä. Hyvin yksinkertaisia ja vähin raaka-ainein. Kala on parhaimmillaan pelkällä suolalla. Mutta jos halua joskus vaihtelua – joka on inhimillistä – pippuria voi laittaa kohtuullisesti maun mukaan. Jos joskus haluaa oikein irtioton, voi tehdä kalan seuraavasti:

kalan puhdas filee
hienoa merisuolaa maun mukaan
murennettua Aura-juustoa fileen koon mukaan
hunajaa hallitusti
vähäsen omenaviinietikkaa

Vedä puolen fileen syvälle ristikkäin veitsellä viiltoja. Hyvin ohuelti etikkaa pinnalle. Ripottele juustomurut fileen päälle ja sutaise vähäsen hunajaa.

Laita file savustusuuniin tai normaaliin uuniin.

Sitten kypsytys. Veitsen kärjellä kokeile kalan sisustan kypsyys. Vältä liiallista kuivumista.

Hyvä keino estää kalan kuivuminen on laittaa alumiinifolio pohjalle ja kivertää reunat, niin nesteet pysyvät kalan yhteydessä.

Mainion tuloksen saa samalla reseptillä niin, että juuston sijaan levittää puolukkamursketta ohuelti. Silloin hunajaa enemmän. Raparperi on myös huikean hyvä lisuke. Väri- ja makukyläisyyttä annokseen voi lisätä mm. tyrnimarjoilla.

Kommentit