Polkupyörällä valoitta väärään suuntaan - Vihreä kastike savukalalle
POLKUPYÖRÄLLÄ VALOITTA VÄÄRÄÄN SUUNTAAN
Kävin Naantalin Merisalin terassilla aamukaffeella. Paikalla oli myös
edesmenneen ystäväni Aarnion Jambun pikkuveli Anssi. Olihan siinä Saksin
Hatikin. Meillä oli hauskaa. Naurettiin niin. Niin kuin melkein aina
tavatessamme. Unohdin juoda kahvinkin mutta mitäs sillä väliä, kun
virkistäydyin muutenkin.
Kerroimme jälleen tarinoita Aarnion Jambusta. Kuulin aivan uuden tarinan Anssin kertomana. Näin se meni: Naantalin Kaivokatu on yksisuuntainen. Jambu ajeli iltapimeässä Kaivokatua väärään suuntaan. Konstaapeli Lehmusto sattui paikalle. ”Kuulkaas nyt! Sen minä vielä annan anteeksi, että ajatte ilman valoja, mutta miten selitätte sen, että ajatte yksisuuntaisella kadulla väärään suuntaan. Ettekö nähnyt liikennemerkkiä”?
- Em mä vaa nähny.
- Onko teillä näössänne vikaa?
- Kyl mul o hyvä näkö, mut mää en nähny, ku mul ei ol täsä pyöräs valoi
Kerroimme jälleen tarinoita Aarnion Jambusta. Kuulin aivan uuden tarinan Anssin kertomana. Näin se meni: Naantalin Kaivokatu on yksisuuntainen. Jambu ajeli iltapimeässä Kaivokatua väärään suuntaan. Konstaapeli Lehmusto sattui paikalle. ”Kuulkaas nyt! Sen minä vielä annan anteeksi, että ajatte ilman valoja, mutta miten selitätte sen, että ajatte yksisuuntaisella kadulla väärään suuntaan. Ettekö nähnyt liikennemerkkiä”?
- Em mä vaa nähny.
- Onko teillä näössänne vikaa?
- Kyl mul o hyvä näkö, mut mää en nähny, ku mul ei ol täsä pyöräs valoi
VIIKON MIETELAUSE
Amerikkalaiset väittävät kävelleensä kuussa, mutta minä olen todistettavasti maannut auringossa.
-P.O. Kangas
-P.O. Kangas
VIHREÄ KASTIKE SAVUKALALLE
Isän kanssa kalastelimme ja savustimme. Se oli mielipuuhaani jo
myrskylyhdyn kokoisesta. Äiti-Saara teki kastikkeet ja keitti perunat. Usein
myös nauriita, joista tykkäsin niiden makeuden vuoksi. Niitä kutsuttiin
kaskinauriiksi, koska esi-isämme viljelivät niitä poltetun kasken tuhkassa. Ja
tuhansia vuosia ennen kuin perunasta tiedettiin tällä maailmankolkalla mitään.
Se on vasta muutaman sadan vuoden ikäinen maahanmuuttaja. Suomalaisten
perusruokaa. Usein kala kuivuu savustuksen yhteydessä, varsinkin kun intoutuu
nostamaan lämmön yli 60-70 asteen. Rauhallisuus on rautaan tässäkin. Mutta
kummasti kalan maku pehmenee mukavan kastikkeen kanssa. Ja perunalle se sopii
mainiosti. Helppo tehdä ja sopii monelle eri savukalalle:
VIHREÄ KASTIKE SAVUKALALLE
2 dl kermaviiliä
50 g pinaattia
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta kirveliä tai kuivattua rakuunaa
Suolaa ja pippuria
Lisää kermaviiliin pinaatti, joka keittämisen jälkeen on puristettu kuivaksi ja hakattu hienoksi.
Mausta yrteillä, hitusella suolaa ja jauhetulla pippurilla.
VIHREÄ KASTIKE SAVUKALALLE
2 dl kermaviiliä
50 g pinaattia
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta kirveliä tai kuivattua rakuunaa
Suolaa ja pippuria
Lisää kermaviiliin pinaatti, joka keittämisen jälkeen on puristettu kuivaksi ja hakattu hienoksi.
Mausta yrteillä, hitusella suolaa ja jauhetulla pippurilla.
Kommentit
Lähetä kommentti