Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Polkupyörällä valoitta väärään suuntaan - Vihreä kastike savukalalle

 POLKUPYÖRÄLLÄ VALOITTA VÄÄRÄÄN SUUNTAAN

Kävin Naantalin Merisalin terassilla aamukaffeella. Paikalla oli myös edesmenneen ystäväni Aarnion Jambun pikkuveli Anssi. Olihan siinä Saksin Hatikin. Meillä oli hauskaa. Naurettiin niin. Niin kuin melkein aina tavatessamme. Unohdin juoda kahvinkin mutta mitäs sillä väliä, kun virkistäydyin muutenkin.

Kerroimme jälleen tarinoita Aarnion Jambusta. Kuulin aivan uuden tarinan Anssin kertomana. Näin se meni: Naantalin Kaivokatu on yksisuuntainen. Jambu ajeli iltapimeässä Kaivokatua väärään suuntaan. Konstaapeli Lehmusto sattui paikalle. ”Kuulkaas nyt! Sen minä vielä annan anteeksi, että ajatte ilman valoja, mutta miten selitätte sen, että ajatte yksisuuntaisella kadulla väärään suuntaan. Ettekö nähnyt liikennemerkkiä”?

-
Em mä vaa nähny.

-
Onko teillä näössänne vikaa?

-
Kyl mul o hyvä näkö, mut mää en nähny, ku mul ei ol täsä pyöräs valoi

VIIKON MIETELAUSE

Amerikkalaiset väittävät kävelleensä kuussa, mutta minä olen todistettavasti maannut auringossa.
-P.O. Kangas


VIHREÄ KASTIKE SAVUKALALLE

Isän kanssa kalastelimme ja savustimme. Se oli mielipuuhaani jo myrskylyhdyn kokoisesta. Äiti-Saara teki kastikkeet ja keitti perunat. Usein myös nauriita, joista tykkäsin niiden makeuden vuoksi. Niitä kutsuttiin kaskinauriiksi, koska esi-isämme viljelivät niitä poltetun kasken tuhkassa. Ja tuhansia vuosia ennen kuin perunasta tiedettiin tällä maailmankolkalla mitään. Se on vasta muutaman sadan vuoden ikäinen maahanmuuttaja. Suomalaisten perusruokaa. Usein kala kuivuu savustuksen yhteydessä, varsinkin kun intoutuu nostamaan lämmön yli 60-70 asteen. Rauhallisuus on rautaan tässäkin. Mutta kummasti kalan maku pehmenee mukavan kastikkeen kanssa. Ja perunalle se sopii mainiosti. Helppo tehdä ja sopii monelle eri savukalalle:

VIHREÄ KASTIKE SAVUKALALLE

2 dl kermaviiliä
50 g pinaattia
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta kirveliä tai kuivattua rakuunaa
Suolaa ja pippuria

Lisää kermaviiliin pinaatti, joka keittämisen jälkeen on puristettu kuivaksi ja hakattu hienoksi.
Mausta yrteillä, hitusella suolaa ja jauhetulla pippurilla.

Kommentit