Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kruunajaiset - Keitetty herkkuhauki kastikkeessa 29.10.

KRUUNAJAISET

Kuten Afrikan safareilla käyneet tietävät, villieläimet kokoontuvat usein yhteisillä juomapaikoilla. Meillä kotosuomessa hirvi oli juomapaikalla ja ihasteli kuvajaistaan lammen peilipinnalta. ” Kylläpä olen komea ja uljas. Minulla on niin komeat sarvetkin, että olen varmaan metsän kuningas”. Karhu oli hiipinyt hirven taakse ja kuullut hirven kehuskelun. ” Mitä tulikaan sanottua?” kyseli karhu. Hirvi vilkaisi taakseen, jatkoi juomistaan ja totesi:” Tässä tulee juodessaan höpistyä kaikenlaista”.


POSITIIVAREIDEN TENAVATARINAT

Suoraa puhetta

Olen yrittänyt opettaa hyviä tapoja viidelle lapselleni. Eräänä päivänä viisivuotiaani vastasi puhelimeen, kuten oli oppinut, ilmoittamalla oman nimensä – hetken kuluttua kuului kirkas lapsen ääni: ”äiti, sua kysyy joku, joka ei osaa sanoa nimeään!”

- Pirjo

KEITETTY HERKKUHAUKI KASTIKKEESSA

Hauki on kala. Hauki on kala. Hauki on hyvä kala. Hyvin tehtynä, hyvää ruokaa. Isoisälläni Lyökin pappalla oli rannassa talvella muutama haukikoukku ( silakkasyöttinen iskukoukku puuristissä avannossa roikkuen ) kaislikon reunalla. Pyytimiä ei ollut montaa, sillä se oli koukku ja hauki per nosto. Eikä perheemme montaa haukea kerrallaan jaksanut syödä. Hauet kun määrätyissä kohdin olivat suuria. Lieneekö koukkukalastus nykyään enää sallittua. Se oli varma tapa saada kalaeinettä.

AINESOSAT:

Hauki
vettä
sipulia
suolaa
etikkaa
mustapippuria
voita
vehnäjauhoja
kananmunia

OHJE:

Keitä hauki paloiteltuna kattilassa. Lisää sipulinlohkoja, merisuolaa ja kokonaisia mustapippureita. Kun kala on kypsä, tehdään kastike: Kattilaan voita reilusti sulamaan. Joukkoon vehnäjauhoja vispilällä vatkaten niin, että on aika paksua. Lisätään kalan keitinlientä, jotta saadaan sopiva sakeus. Liraus etikkaa. Valmiiksi keitetyt kananmunat paloitellaan joukkoon. Kuoriperunat kruunaavat yksinkertaisuuden ja sen tuoman nautinnon. Kuka vielä sanoi, ettei hauki ole hyvä kala?

Kommentit