Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Virolainen renkaanvaihto - Skönärin kalapata

 VIROLAINEN RENKAANVAIHTO

 

Höyrylaiva s/s Ukkopekka oli tiettävästi Neuvostoliiton ensimmäinen ulkomaalainen ravintola. Toimimme kahtena talvena pari vuotta ennen Viron itsenäistymistä Piritan Olympiasatamassa yhteistyössä Tallinnan Kaupungin kanssa ravintolana. Myimme olutta ja amerikkalaisia jokirapuja. Rahaa tuli muovikasseittain. Ruplia. Eivät olleet vaihdettavaa valuuttaa silloin. Ainoa paikka tiettävästi oli Kielin kanavassa toimiva laivojen huolintaliike, jonka kurssi oli 5 dollaria kilo. Paperiruplat. Kuivattuna.

 

Kun pitelin käsissäni näitä rahamuovikasseja, hymyilin leveästi. Onnellinen mies kun olen. Muut ihmettelivät positiivista käyttäytymistäni. Totesin, että olen onnellinen siitä, kun kerrankin minulla on niin paljon rahaa, etten tiedä mitä niillä tekisin.

 

Sain näinä vuosina paljon ystäviä sukulaiskansan parista. Olimme jo 1980 Tallinnan Purjehdusolympialaisissa hommissa troolarillani. Ajoimme kisan vip-vieraita kilpailualueelle. Tutustuin mm. ystävääni Markus Mesipuuhun. Hän harrasti ralliajoa vanhalla Ladallaan. Kun hän osallistui Jyväskylän suurajoihin, olimme vähäsen hänen sponsorinaan. Kisan puolimatkassa olimme vaihtopaikalla, jossa mm vaihdettiin kisa-autojen renkaita.

 
POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

 

Otin poikani mukaan kokoukseen. Kerroin hänelle, että siellä on iskän kavereita, jotka tekevät samanlaista työtä. Juuso: ”Ai imuroivat?” -Veijo

 

 

SKÖNÄRIN KALAPATA

 

Skönärin = merimiehen kalapata on perinteinen vanha kunnon resepti kotiseutuni kaislikon ihmisten arvostamana.

 

1 kg paloiteltuja kalanpaloja.

4-5 siivua Amerikan-pekonia (rasvaista)

2-3 sipulia

2 suolakurkkua

iso kourallinen metsäsieniä (suppilovahveroita, kantarelleja yms.)

pullollinen höpinäkaljaa (kotikaljaa tai keskaria)

kiehuvaa vettä

kokonaisia maustepippureita

rouhittuja valkopippureita

suolaa

ruokaöljyä

muutama valkosipulin kynsi

 

Ruskista kevyesti paistinpannulla voissa kalan palat ja laita pataan. Pilko sipuli ja kuullota paistinpannulla. Pilko pekoni ja sekoita sipulin joukkoon. Lisää pataan sipuli, pekoni, suola, sienet ja mausteet. Lisää olut ja vähän kiehuvaa vettä niin että kalat peittyvät. Lisää pilkottu suolakurkku. Anna poreilla hissukseen kannen alla puoli tuntia. Hieman ennen loppua lisää valkosipulinkynnet. Jos neste on kuivahtanut, lisää olutta. Lämmitä vielä kuumaksi ja tarjoa perunamuusin, vaimon ja lasten kera.

Kommentit