Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

RAIPEMAN - SILAKAT ESPANJAN TAPASPALOJEN MUKAAN

RAIPEMAN

Olen ollut jo pitkään Positiivareiden raadissa valitsemassa vuoden positiivisimpia. Eilen julkistettiin vuoden 2021 turunseutulaiset. Tamperelaisille tiedoksi, että kyllä täällä positiivisia riittää. Vai mitä sanotte siitä, että Turun positiivisen kunniamaininnan sai jääkiekkovalmentaja RAIPE HELMINEN. Vaikka on tamperelainen. Naapurirakkaus on poikaa. Viime kevään jääkiekon loppuottelu TPS-Lukko, sai paikkaseutulaiset liekkeihin. Kiitos Raipe. Nyt mielenkiinnolla odottamaan tamperelaisten vastavuoroisuutta. Merenkulkijana voisin auttaa tamperelaisia saamaan seuraavat isojen purjelaivojen kisat (Tall Ship Race) Näsijärvelle.

                              


 

POSITIIVAREIDEN TENAVATARINOITA

Jyrkän mäen puolivälissä Martti aneli mummon reppuselkään. Kun tämä kehotti häntä kävelemään itse, tokaisi poika: "Kanna vuan ku oot mummoks ruvenna."

-Aili

 

 


        

SILAKAT ESPANJAN TAPASPALOJEN MUKAAN

 Nautin ulkomailla erityisesti paikallisista ruokaerikoisuuksista. Olen kaiketi nk. ruokamatkailija. Matkani kohde jää mieleen sen mukaan, millaista ruokaa siellä saan nauttia. Espanjassa päivän einehtiminen toteutuu pienillä tapas-paloilla. Naantalin naapurini Mäkisen Pena perusti Tavastin Killan pihalle jo 70-luvulla tapas-ravintolan. Tavatin Tapas. Vaan eipä ottanut tuulta purjeeseen. Molemmat espanjankävijät aikanaan kehitimme pieniä annospaloja. Haukea graavattiin ja maustettiin sitruunalla. Pienistä silakoista loihdimme boquerones tyyppistä espanjaherkkua. Oi että, olivat hyviä. Espanjassa silakoiden sijaan käytettiin paikallista pikkukalaa. Silakkaversiolla saimme yhtä hyvää, ellei vaan jopa parempaa. Koetahan tehdä. Helppoa kuin heinän teko. Ja suu jää hymyyn.

 

½ kg pieniä silakkafileitä

3 dl viinietikkaa (väkiviinaetikkakin käy)

3 dl rypsiöljyä (muutkin ruokaöljyt käy)

Hienoa merisuolaa ja mustapippurirouhetta

1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria

4-5 valkosipulin kynttä

Runsaasti persiljasilppua

 

Poista nahka sormin silakkafileistä (helppoa) tai osta valmiina nahattomia. Asettele laakeaan astiaan kalat kerroksittain ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kaada päälle etikka - johon olet sekoittanut hunajan - niin että kalat peittyvät. Anna marinoitua kannen alla jääkaapissa yön yli ja kaada etikka pois. Siivuta ja pilko valkosipuli. Aseta fileet uudelleen kerroksittain vuokaan ja ripottele väliin valkosipulit ja persiljasilppu. Lopuksi kaada päälle öljyä niin paljon, että peittyvät kunnolla. Kansi päälle ja jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi.


Nautitaan leivän päällä. Paahtoleipä ja voi sopivat erinomaisesti. On mukava hiukopala esim. aamuisin ja iltaisin. Ja miksei välipalanakin. Söin kerran perunamuusin ja voin kera. Ja kyllä maistui. Tuli hetkeksi sellainen Teneriffan kalastajakylämäinen olo. Mielikuvitushan maustaa ruoan ja koko elämämme.

Kommentit