Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Hirvimiesten ampumaharjoitus - Mantelikerma Agricolan aikaan

HIRVIMIESTEN AMPUMAHARJOITUS

Suomessa on aseita per henkilö ilmeisesti lähes eniten maailmassa. Se perustuu pitkälti hyvin yleiseen metsästyksen harrastukseen. Itse asiassa suora perimä esi-isiltämme, jotka Keski-Euroopasta saapuivat tänne metsästämään ja kalastamaan.

Saaristopitäjä Kustavin metsämiehet ovat aina olleet hyvin persoonallisia toimissaan. Naapuripitäjän Taivassalon metsämiehet irvaili, että kun heillä oli hirvikiväärit jo käytössä, kustavilaiset ampuivat jousipyssyillä.

Erään syksyn kuulaan iltaa Kivimaan pojat istuivat nuotiolla, pelasivat korttia ja vahvistivat itsetuntoa. Yksi seurueesta ehdotti maaliin ampumista. Hän otti käteensä herttaässän ja piteli sitä sivulle ojennetussa kädessään ja kehotti kutakin vuorollaan ampumaan. Aluksi menikin hyvin. Ei osuttu mieheen eikä korttiin.

Vihdoin luoti osui vasemman käden peukaloon. Peukalo sidottiin ja mies vietiin Taivassalon kunnanlääkärille. ”Eikö Sinua yhtään pelottanut maalin pitelijänä oleminen?” kysyi tohtori Laine…

MANTELIKERMA AGRICOLAN AIKAAN

Osattiinhan sitä ennenkin. Osattiin tehdä sellaista herkkua, että varmaan jäi suu nauruun. Kuten esimerkiksi manteliherkku:

1 dl raikasta vettä
2 dl mantelijauhetta
3 dl kermaa
1 dl makeaa valkoviiniä
3 rkl hunajaa
½ tl hienoa merisuolaa


Keitä vedessä mantelijauhot samalla sekoittaen muutama minuutti. Lisää viini, suola, hunaja ja kerma. Keitä pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen, ettei pala pohjaan. Kun se on sakeaa, se on valmis. Siivilöi lopuksi. Jos tarvitse makeampaa lisää hunaja. Laita kylmenemään jääkaappiin.

Tarjotaan marjojen, hedelmien, pannukakun jne kera.

Kommentit