Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Tarina sormusten herrasta - Kalakeitto

Tarina sormusten herrasta


Kerroin aikanaan tapahtumatarinan Sri Lankasta, jossa hieronnan yhteydessä menetin vihki- ja opettajansormukseni. Vaikka kerroinkin erityisesti kaipaavani opettajan sormusta, oikeasti kyllä se vihkisormuksenikin katoaminen harmittaa. Nyt kävi niin upeasti, että löysin isäni vihkisormuksen. Mielihyvällä sitä sormessani kannan. Tunteita täynnä. Ja vaimokin on mielissään kun niin miehellä kiiltää. Kaiken lisäksi sormuksen kokokin oli aivan passeli.

Tästä tuli mieleeni juttu joskus 50-luvulta. Taivassalossa eleli silloin pitäjän tunnetuin poikamies, Keskitalon Aimo. Hauska mies suustaan – kuten oli tapana sanoa – ja sanavalmis. Poikamies kun oli, kihlasormusta ei tietenkään omistanut eikä pitänyt. Naapurin kaverit aina vähän väliä kiusasi Aimoa yksinolostaan. Kerran taas kun joku piruuttaan kyseli Aimolta, että missä Aimo sun vihkisormuksesi on, kun nimetön on tyhjänä?

”Se o Turuus venutettavan” suomeksi: Venytettävänä – suurennettavana. Ja nauroi päälle. Aimo oli hauska mies ja piti kylässä yllä positiivista kanssakäymistä ja mielialaa asukkaiden kesken. Sellaisia tarvitaan vieläkin. Meillä Naantalissa niitä on joka kulman takana. Myös siksi olen täällä ”Onnellinen mies”. Eilen viimeksi istuimme Ravintola Trapissa Tulosen Pakin ja Rönholmien kanssa ja naurettiin niin, että vatsa on vieläkin kipeä. Kirjoitin muka huomaamattomasti muistivihkooni ylös muutamalla sanalla kuulemani tarinat. Tänään niitä luin, enkä saanut minkäänlaista tolkkua yksittäisistä sanoista. Pitänee ottaa uusiksi pikaisesti. Saanpahan hyvän aiheen kertoa vaimolleni, että sinne menen taas ”työasioissa”. Hyvä alibili, kuten lyökkiläinen merikapteeni Erikson aikanaan aina sanoi tarkoittaessaan alibia. Mistä lie moinen sana tarttunut? Miehistöä kovasti nauratti moinen sekaannus, mutta eihän hänelle kukaan uskaltanut sitä kertoa. Hänhän oli laivan kapteeni.

KalakeittoSilloin kun kokkeja vielä oli viljalti pyrkimässä ravintoloihin töihin, testasin varsinkin kokkikoulun käyneet yksinkertaisilla testeillä.

1. Osaatko perata silakoita?
2. Kerro tekemäsi kalakeiton resepti.

Ensimmäisen kohdan saattoi päästä läpi puijaamalla. Toista ei.

Helppo kalakeitto:
800 gr puhdistettua kalaa
1 l vettä
3/4 rkl merisuolaa
Iso sipuli
2 porkkanaa
5 maustepippuria
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita maidon kera
2 kalaliemikuutiota
0,5 l maitoa tai kermaa
Persiljaa ja tilliä

Laita kattilaan vesi, kalaliemikuutiot ja suola ja kiehauta kuoritut ja lohkotut perunat sekä kolikoidut porkkanat melkein kypsiksi. Lisätään kalan palaset. Vehnäjauhot sekoitetaan maitoon tai kermaan. Lisätään ne keitokseen ja keitetään niin kauan, että perunat ovat kypsiä. Lopuksi päälle pilkottu persilja ja tilli. Mikäli käytät kerman sijaan matoa, lisää vielä voi. Jos jätät maidon/kerman pois, saat kirkkaan kalakeiton. Makuasia.

Kommentit