Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Kameliratsastus - Uunilahna

Kameliratsastus


Routamaan Hessu oli kauan sitten poikansa Eeron kanssa Tunisiassa. Turistiohjelmaan kuului myös ratsastus kamelilla. Hessu nosti alle kouluikäisen poikansa kamelin selkään. Vierelle asteli Hessun todella isokokoinen kaveri, Kemiläisen Teppo. Tepon nähdessään kameli puristi rajusti päätään niin että sylki lensi. Teppo ymmärsi, ettei ollut tervetullut kamelin lastiksi.


Uunilahna


Herrankukkarossa tarjotaan saaristolaispöydässä runsaasti lähivesien hopeaa viljaa. Luonnonkalaa, jota myös villikalaksi kutsutaan. Minua hieman hymyillyttää, kun yksi kala on lähes ylitse muiden. Se on lahna. On aivan yleistä, että asiakkaat huokailevat ihastuksissaan esimerkiksi savaulahnan nähdessään, että onpahan siitä pitkä aika kun olen viimeksi lahnaa saanut syödä. Sitä pitää ehdottomasti maistaa.

Lahna on meidän väelle myös merkittävä kala, sillä omistamme yhden harvinaisista pyydyksistä Saaristossa. Suvinuotan. Sen paulohin kesällä useimiten tartuu lahnoja. Kun sopiva parvi sattuu kohdalle, niitä tulee sitten solkenaan. Erään kerran vieraanamme oli englantilaisia luontotoimittajia. Saimme yhdellä vedolla yli 300 lahnaa. Vieraamme oliva innoissaan. Kun Rantsalin seinällä oli vielä valokuvasuurennos Naantalin lahden lahnasaalista 1950-luvulta, jossa jäällä oli 1500 kg lahnaa, olivat vieraamme täpinöissään. Joskus onnistuu, kuten kalamiehet tietävät. Seuraavalla suvinuotan vedolla saaliina oli kaksi – sammakkoa. Et silleen.

Uunilahna:
n. 800 gr perattu kokonainen lahna
½ rkl merisuolaa
korppujauhoja hyppysellinen
2 rkl voita
½ dl kermaa
kiehuvaa vettä

Perattuun lahnaan hierotaan suolaa molemmin puolin ja kala laitetaan uunvuokaan, jossa on valmiiksi ruskitettua voita. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja. Uuniin 225 astetta ja annetaan olla kalan painosta riippuen 30-40 minuuttia. Kun kala on ruskistunut, kaadetaan kuumaa vettä astiaan ja valellaan kalaa liemellä. Kun kala on kypsä, lisätään kerma. Paistinliemi toimii kastikkeena perunoiden kera.

Kommentit