Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Lakko - Helppo kalan kastike

LAKKO

Olen sillä lailla raukka, etten ole politiikassa näkyvästi mukana. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Mutta kun en jaksa enkä ehdi. Arvostan niitä, jotka tekevät sen puolestani. Siksi äänestän.

Tarkastelen yhteiskuntaa rajoitetusti. Haluan löytää elämästä positiivisia asioita niin paljon kuin mahdollista. Onhan politiikassakin niitä. Esimerkiksi demokratia. Tässä pari tositarinaa demokratian toimivuudesta:


1. Talvikodissamme Ceylonin saarella ei ole tähän mennessä ollut liiemmälti lakkoja. Ainoastaan kerran 26 vuoden aikana olen havainnut lakon. Pankkilakon. Viime talvena olimme menossa pankkiin hakemaan rahaa köyhän viidakkokylän lapsille hankittavia koulukenkiä varten. Virkailijat istuivat normaaliin tapaan palleillaan.
- Arvoisa Mahattaja (paikallisessa kielessä ”Sir”) me ei anna teille rahaa nyt.
- Miksi ei?
- Koska on lakko.
- Lakko. Miksi?
- En minä vaan tiedä.
- Tiedätkö, mitä lakko tarkoittaa?
- Sitä, että Mahattaja ei saa rahaa.
- Kuulehan! Lakossa ollaan sen vuoksi, että Sinä saisit parempaa palkkaa.
- Ai. Hieno juttu. Tykkään lakosta.

Menin seuraavana päivänä uudelleen pankkiin, koska kenkienjakotilaisuus oli samana päivänä. Sama virkailija istui pallilla ja viittoi minut paikalle.
- Mahattaja. Tänään saatte rahaa.
- Mitä? Loppuiko lakko näin lyhyeen?
- Kyllä. Olin lakossa eilisen päivän. Tänään aamulla huomasin, että minulle ei ollut tullut lisää rahaa. Ei lakosta ole mitään hyötyä. Siksi minä annan Mahattajalle rahaa tänään. Koska se ei ole minun rahaa, vaan pankin rahaa.

Vielä saman päivän illalla lähes 500 köyhää koulutyttöä tepasteli kotiin uusilla koulukengillään. Mahattajakin oli onnellinen.

2. Vuosikymmeniä sitten Turussa Wärtsilän telakalla oli lakko. Valmistumaisillaan oli laiva Neuvostoliittoon. Tilaajan edustaja saapui paikalle lakon aikana. Telakan johtaja valitteli tapahtunutta, ja kertoi lakon olevan osa demokratiaa. Vieras alkoi arvostella telakan johtajaa: Kyllä te suomalaiset olette tyhmiä. Meillä Neuvostoliitossa jos tulee lakko, otamme leipäkorit pois. Siihen loppuu lakko.

 UUSI KIRJA ON TÄÄLLÄ

Huomenna 10.11.2018 julkaisen Onnellisen miehen tarinoita -kirjasarjani kahdeksannen osan. Mukana on tuttuun tapaan 44 tarinaa Heikki Aron piirtämillä kuvilla. Osa niistä jopa ennen julkaisemattomia. Sopivan kokoinen ja kevyt kirja sopii hyvin lahjaksi itselle tai ystävälle. Hintakin on vain 9,95 €

Kirja on nyt tilattavissa:

  

 

HELPPO KALAN KASTIKE

Tässäpä helppo ohje tarjottavaksi kalaruokien kanssa.

Ainekset:

1 dl ruokaöljyä (rypsiöljy sopii erinomaisesti, koska sitä ei kuumenneta)
2 sitruunan mehu ja kuoret raastettuna tai ½ dl tyrnimehua. Parasta olisi kokonaiset tyrnimarjat kuorineen murskattuna
3 rkl hunajaa (tai sokeria, jollei ole – kannattaa hankkia)
8 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna tai murskattuna

Ainesosat sekoitetaan hyvin ja tarjotaan kylmänä tai lämpimänä.

Sopii kaikenlaisen kalan kanssa. Keitetty peruna on paikallaan tasoittamassa vahvaa makua. Mutta on hyvää, jos sen tekee niin, että naapurikin sen tuoksusta tuntee. 

  
Resepti tulostettavassa muodossa 

Kommentit