Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Soittajien hauska moka - Valkoviinikala

SOITTAJIEN HAUSKA MOKA

Olen vuosikymmenten aikana käynyt vakoilemassa pienten risteilyvarustamojen toimintaa ympäri maailmaa. Pohjoismaista poiketen ne ovat jokiristeilyjä. Kun ei ole saaristoa. Niin ei ole saaristoristeilyjä. Mutta monet jokiristeilyt ovat upeita. Mm Portugalissa Ouro-joen viiniristeily. Pariisin Seine-risteilykin oli mallikas. Koska se jäi unohtumattomasti mieleeni, kerron siitä:

Saapuessamme laivaan, pöydät oli plasheerattu valmiiksi ja hovimestari opasti meidän paikalle. Huomasin, kuinka hän ihan ohimennen vain kysäisi, että mistä kaukaa vieraat ovat. Kyllähän te tiedätte, kuinka meikäläisten kansallis- ja omanarvontunto nousee, kun saamme sanoa Finland. Huomasin, että hovi teki muistiinpanoja siirtyessään seuraavaan pöytään. Kuulimme kyllä, mistä he olivat. Heja Sverige kaikui laivasalongissa niin, ettei keltään jäänyt huomaamatta pöytäseurueen kotimaa.

Risteily alkoi ja ruoat tuotiin pöytiin. Laivaorkesterina toimi viulisti ja hanuristi Duo. Ja hyvä olikin. He siirtyivät pöydästä toiseen sanomatta mitään. Aloittivat soitannan. Yhden musiikkiesityksen siitä maasta, josta hovimestari oli heitä informoinut. Hieno ele. Ja asiakkaat tykkäsivät. Muutaman viinin jälkeen monella oli tippa silmässä. Kaukana kotoa.

Seuraavaksi taiteilijat siirtyivät naapuripöytämme ruotsalaisten viereen. Ja niin alkoi railakkaasti ja ihan oikein soitettu ” Säkkijärven polkka” Missä lienee infokatkos ollutkaan. Naapurimme menivät täysin hiljaiseksi. Vaan emme me. Aloitimme sellaisen tahdin lyönnin jaloilla ja käsillä, ettei paremmasta väliä. Olisitte nähneet ruotsalaisten ilmeet. Olisitte nähneet soittajien hämmentyneet ilmeet. Soitto loppui ja taiteilijat siirtyivät vähin äänin meidän viereemme. Viulisti kysyi hätääntyneenä, että soittivatko he äsken väärän kappaleen? Kyllä. Se ei ollut ruotsalainen. ”Sanokaa äkkiä joku ruotsalainen kappale, niin soitamme sen.” ”Jänis istui maassa torkkuen, torkkuen….” Mutta eiväthän he sitä osanneet. Taiteilija sitten hätääntyneenä kysyi, mistä kaukaa me olemme. Ettei toistuisi äskeinen sekaannus. Kerroimme että Suomesta. Ja niin alkoi jälleen riemullinen Säkkijärven polkka. Soittivatpa vielä pari värssyä ylimääräistäkin kun vauhtiin pääsivät. Viimeisten värssyjen aikana koko salongin muidenkin pöytien asiakkaat alkoivat rytmikkäästi taputtaa. Olivat oppineet kappaleen sen illan aikana. Voin kertoa, että meno oli infernaalinen. Henkilökuntakin laski tarjottimensa aja aloitti hurjan tahdituksen. Sen kun olisi saanut nauhalle.

Risteily meni mainiosti ja meillä oli niin hauskaa kuin olla ja voi. Koko illan. Ruotsalaiset kyyläsi meitä koko ajan meitä. Ei hymyn häivääkään. Pois lähtiessäni annoin muusikoille normaalin tippirahan ja pelkästään sympatiasta vielä toisen samanlaisen perään ja huikkasin ruotsalaisporukalle, että tämä on heidän puolestaan. En jäänyt katsomaan taakseni, kun piti kiiruhtaa taksille.

Soittajien hauska moka 3.11.17
 
ANNA ISÄLLE TOISENLAINEN LAHJA!

Lahjoita isälle tai itselle hauskoja lukuhetkiä uutuuskirjojeni parissa, vain 9,95 € hintaan.
Onnellinen mies - osa 7
 
Onnellisen miehen tarinoita 7


 

Kalahullun päiväkirja
 
Kalahullun päiväkirja etukansi

Valkoviinikala 3.11.17
VALKOVIINIKALA
Neljälle:

- 2 dl valkoviiniä
- 4 kalan fileetä a`150-200 gr
- 1 sitruunan mehu
- 3 rkl sinappia - mielellään Dijon
- 3 rkl kapriksia
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 dl voita
- silputtua tilliä

Laita uuni 220 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Lisää kattilaan valkoviini, kaprikset, sinappi ja sitruunamehu. Lisää vielä tillisilppu, suola ja pippuri ja sekoita. Laita kalat uunivuokaan nahka alaspäin ja kaada kastike päälle. Anna olla uunissa 15-20 minuuttia riippuen kalan paksuudesta.

Vinkki:

Kala voi jäädä paistamisen jälkeen hitusen raa-aksi. Peitä vaikka aluminifoliolla se hetkeksi, koska vetäytyessään se kypsyy vielä hetken. Liiallinen paistaminen helposti kuivaa kalan. Silloin on sen mehevyys menetetty. Mikään kala ei ole liian kuiva itsessään, jollei sitä valmistuksessa kuivata. Kukaan ei pidä kuivasta kalasta. Jos haluat varman päälle ”kuivatonta” kalaa, höyrystä se.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit