Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

Liian pitkään aviossa - Uunisilliä

LIIAN PITKÄÄN AVIOSSA

Muistuupa mieleeni nuoruudenajaltani isäni kertoma tarina kalantilaisesta Hauhonmäen vanhasta papasta.

Pappa oli 85 vuoden ikäinen, kun hän erosi vaimostaan. Pitäjän pappi siinä Hauhonmäkeä torumaan: "Oliko tämä nyt viisasta, kun olitte jo 66 vuotta olleet avioliitossa ja nyt sitten elämän ehtoopäivillä otatte eron?"

"Liika on liikaa", totesi Hauhonmäen pappa.

Liian pitkään aviossa 10.11.17

Bonus perjantaireseptin lukijoille: Tenavatarinoita
 
Tästä lähin julkaisen kirjeissäni elämän eliksiirejä. ”Lasten suusta totuuden kuulet”

Ystäväni ja yhteistyökumppanini Juhani Töytärin toimittamassa Positiivareiden Ajatusten aamiaisessa on julkaistu tenavatarinoita jo vuodesta 1999 alkaen.

Palvelu on maksuton ja tarjoillaan kunakin arkipäivänä. Tilaukset: https://www.positiivarit.fi/ajatusten-aamiainen/

Tästä se lähtee. Ole hyvä:

ANNI ARVAILIJA

Viisivuotias Anni tutkiskeli keittiön pöydän ääressä naistenlehden kuvaa, jossa oli iäkkäitä naisia. "Vanhoista tulee aika ryppyisiä", hän totesi. "Niin, vanhempana iho ei ole enää niin kimmoisa," sanoin. Anni katseli minua hetken ja tokaisi: "Sinustakin taitaa sitten vanhempana tulla sellainen ryppyilijä?"
-L.L.

Uunisilliä 10.11.17
UUNISILLIÄ
Kotopitäjämme Naantalin Rymättylä on taatusti Suomen kuuluisin kalapitäjä. Se on myöskin kuuluisin sillipitäjä. Vain muutaman kivenheiton matkan päässä Herrankukkarosta sijaitsee Röölän kala- ja sillisatama. Siellä on huikeat kalan perinteet. Sillin jalostus lopetettiin jokin aika sitten. Onneksi toimeliaat paikkakuntalaiset kokosivat vanhaa sillikauden rekvisiittaa ja niin meillä on nyt Sillimuseo Dikseli. Sen nimi juontuu rautatyökalusta, jolla avattiin sillin puutynnörit.

Silli on jostain kummasta syystä ollut suomalaisille merkittävä kausiherkku. Sillitehtaallakin oli kaksi sesonkia vuodessa. Ennen Juhannusta ja ennen Joulua. Muu aika olikin sitten hiljaisempaa. Saukon sillilaivasto piti ankkuripaikkana naapurilahteamme aina 1976 vuoteen asti. Sen jälkeen sillilaivat toivat rasvasilliä Norjasta ja Islannista suoraan Röölän laituriin. Upea perinne on kesäkuun toisena lauantaina pidettävä tapahtuma, jossa ilmaiseksi tarjotaan vieraille silliä ja uutta perunaa. Niin rymättyläläistä kuin olla ja voi.

Uunisilli on ympäri vuoden valmistettava ja nautittava herkku. Tässä ohje:

2 rasvasilliä fileinä
3-4 keitettyä perunaa
2 sipulia viipaloituna
3 kananmunaa
maitoa
tillinippu
voita

Liota rasvasillit vedessä tai maidossa useita tunteja. Jos ne ovat vähänsuolattuja, riittää 1-2 tunnin liotus. Aseta pilotut sillifileet ja perunaviipaleet rinnakkain voilla vuoideltuun vuokaan vierekkäin. Lisää sipulin palat. Kaada päälle munamaito (puolet munia ja puolet maitoa sekoitettuna) Paista unissa 220 astetta 35 minuuttia. Lopuksi pilko tilli päälle.

On melkoisa aamupala sellaisenaan. Muuna aikana keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit