Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoNAAPURIRAKKAUSVaakahuoneen Paviljongin markkinoinnissa olen käyttänyt informaatiota, että kaikki tämän kesän 130 elävän musiikin konserttia ovat ilmaiskonsertteja. Ja rakkaat naapurimme, tamperelaiset pääsevät puoleen hintaan. Moni tamperelainen loukkaantui. Mutta huumorintajuiset eivät. Niinpä meillä käy tamperelaisia tosi paljon. Mitä opimme tästä?

Kun Turkuun oltiin suunnittelemassa näköalatornia, minulta kysyttiin mielipidettä, totesin, että totta kai. Tamperelaiset teki sen jo 60-luvulla. Voi
sivathan turkulaisetkin jo nyt sellaisen tehdä. Pelkään, että muutoin tamperelaiset vievät Turusta isojen purjelaivojen tapahtumankin - The Tall Ships Racesin. Näsijärvelle.

Yksi tunnetusta naapurikisailijoista ovat porilaiset ja raumalaiset. Senkin olen nahoissani tuntenut. Tämä kisailuaihe tuli mieleeni tänään, kun sain kirjeen porilaistaustaiselta lukijaltani Henriltä, joka kirjoitti tuntemuksiaan rakkaista kotikaupunkilaisistaan. Hänen suosikkihahmonsa Putous-ohjelmassa oli liito-orava ja ay-jyrsijä Salme Pasi. Ystäväni perusteli asian näin:


” Hän, tai pikemminkin se ei ole ihan normaali, kun on puoliksi orava ja puoliksi ihminen. Eikä kuulemma vaimonsakaan ole normaali. Hän on puoliksi raumalainen.

Nyt sitten odotan, kummat nauraa enemmän.

Onhan Rumalla jo vuosisatoja kiertänyt sanonta: ”Kolme kovaa maailmankaupunkia: Rauma, Rooma ja Rymättylä”.


Naapurirakkautta 9.6.17


 
Kalaloota 9.6.17
 
 
VANHANAIKAINEN KALALOOTA
 

Aikoja sitten kun oli aikaa eikä rahaa. Silloin kun aika ei ollut rahaa. Ruoka tehtiin ajalla, siis ei rahalla. Ja hyvää tuli. Pakko tulla kun ei ollut rahaa. Kun ei voitu nauttia rahasta, nautittiin ajasta ja sen tuomasta nautinnosta. Kuten uuniruoista. Neljälle:

800 - 1000 g puhtaaksi perattua kalaa - melkein kaikki käy, silakasta loheen
8 keitettyä keskikokoista perunaa
3 kananmunan ruskuaista
½ litra tai tarpeen mukaan enemmänkin kermaa
Kourallinen persiljaa
Mustapippuria
Sitruunamehua
Suolaa
Voita uunivuoan voitelemiseen
Merisuolaa kalojen suolaukseen

Suolaa kalafileet pintasuolauksella merisuolalla yön yli ja pyyhi ylimääräinen suola pois. Tai suolaa kalat 10% suolapitoisessa vedessä 2-3 tuntia. Siivuta lopuksi ohuiksi siivuiksi.

Voitele uunivuoka hyvin voilla. Lado pohjalle kypsien kuoriperunoiden ohuita siivuja. Älä kuori niitä. Näiden päälle latinki kalan siivuja. Sitten jällen perunan siivuja ja kalaa. Vuorotellen, niin että vuoka melkein täyttyy. Laita väliin pippuria, sitruunamehua ja vähän suolaa. Tee liemi kermasta ja kananmunasta sekä pilkotusta persiljasta. Kaada kasariin reunojaan myöten ja laita uuniin 160 astetta. Kun pinta on kauniin ruskea, se on nautittavissa. Tämäkin resepti on peräisin sieltä kotosaareltani Uudenkaupungin ulkosaaresta.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit