Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto 
ERILAINEN ERÄPÄIVÄ
Olen aiemminkin kertonut suuren taiteilijan ja yhtyeeni solistinakin toimineen Juhani Markolan uskomattoman verbaalisesta tarinaniskennästä. Jussi oli erityisesti romanien suosiossa. Lieneekö siihen vaikuttanut se, että Jussilla oli ehtymätön varasto romanitarinoita. Monesti keikan jälkeen takahuoneeseen tuli romanimiehiä, jotka houkuttelivat Jussia tarinoimaan: ”Kerro Jussi taas juttu meikäläisistä, että saamma taas nauraa.” Ja Jussi kertoi. Päällimmäisenä mieleeni nousi seuraava tarina, joka erityisesti nauratti veljiä:

Manne sai kirjeen pankista ja kertoi siitä ilahtuneena heimoveljilleen: ”Pankinjohtaja hää haluaa lähtee miu kanssa metsällee. Kirjeeseen oli selkeästi merkitty eräpäivä…”.

erilainen eräpäivä 22.6.
 
JUHANNUS ON OVELLA
 
Juhannus tulee ja viime vuotiseen tapaan perjantairesepti siirtyy ansaitsemalleen suvilomalle. Jotta Suomen suven juhla olisi täydellinen, tässä vielä ohje, joka saattaa hämmästyttää tavallista kulkijaa.

Haluan toivottaa sinulle hyvää juhannusta ja aurinkoista kesää. 
 
 
HAUKI
 
Mökkiläiset ja urheilukalastajat ylipäätään tykkäävät kalastaan haukea. Se kun on otollinen taistelukaveri esimerkiksi uistinkalastukseen. Siinä on mukana taistovoimaa eikä koskaan tiedä, saako sen ylös. Isoimmat yleensä pääsee karkuun. Ainakin tarinoiden mukaan. Enoni Maininki oli aikoinaan intohimoinen hauen kalastaja kotisaarellani Lyökissä. 40-luvulla pikkupoikana kerrottiin urhotarinaa Mainingista, kun hänen uistimensa päässä ollut vasikan kokoinen hauki pääsi karkuun juuri nostettaessa sitä veneeseen. Maininki hermostui siitä niin, että hyppäsi saman tien perässä mereen sen perään. No - se ei ollut kovin realistista. Mutta kuvaa kyllä saalistajan tunnetta.

Miehet kyllä mieluisasti kalastivat ja kalastaa edelleen haukea. Mutta miten sitä voi valmistaa herkulliseksi ruoaksi? Kokeilkaahan Maininkin ja hänen siskonsa, äitini Saaran äidin, eli Lyökin Mamman Olivian kelpoisaa vanhanaikaista haukireseptiä.
 

 
Hauki
 
 
HAUKI ON HYVÄ KALA
 
Neljälle
Hauki kala. Koolla ei väliä kunhan on laillinen.
3 kananmunaa
Korppujauhoa 5 rkl
Vehnäjauhoja 3 rkl
1 sipuli
Hunajaa 2 rkl
6 rouhittua maustepippuria
2 rkl merisuolaa
1 dl kermaa
Voita

Perkaa hauki ja suomusta hyvin. Viruttele hyvin vedellä ja pyyhi kuivaksi. Hauen vatsaan tehdään Mamman nimikoiman ”Kyrsä” joka koostuu kananmunista, korppujauhoista, nisujauhoista, yhdestä pieneksi hakatusta voissa paistetusta sipulista, merisuolasta, hunajasta ja rouhitusta maustepippurista sekä puolikas korttelillinen taaleeta (joka on V-S Suomalaisittain n. desi kermaa )

Massa laitetaan hauen vatsaan ja vielä kalan molemmille puolille voita sivellen ja hieman hienoa merisuolaa. Ennen vanhaan se käärittiin märkään sanomalehteen, jonka voi tehdä nytkin vielä. Ei Iltalehtiä, kun niistä lähtee väri. Nykyään on kelpoisaa kääriä päälle alumiinifoliota, että säilyy mehevyys. Ja sitten uuniin 180 astetta tunniksi tai trendikkäästi nykyään grilliin hiilien päälle. Parasta tulee haudata se rosvolampaan tapaan, mutta se vie sitä, mitä nyt on hintsusti. Aikaa.
 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
s (142 x 131)
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Tarina- ja reseptiarkisto.
Jos et halua enää meiltä sähköpostia, klikkaa tästä.

Vinkkaa kaverillesi reseptikirjeestä klikkaamalla tästä.

Kommentit