Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoALASTON HEVONEN
Tämä tapahtui siihen aikaan, kun oltiin Pakin kanssa vielä viriilejä miehiä. Siis melkein ikuisuus sitten. Olin menossa tapani mukaan Merisalin terassille aamukaffeelle. Kahvi oli silloin ja muutenkin tekosyy. Joinhan minä aamukaffeet kotonani vaimon keittämänä. Eikä laadusta tarvinnut tinkiä. Kummassakaan paikassa. Merisalin aamukaffeen syy oli nk. rantaparlamentin kokoontuminen. Se kokoontui ennalta määräämättöminä aikoina extempore. Myös rantaparlamentin kokoonpano on hyvin joustava ja vaihtuva. Toki nk. vakiojäseniäkin on. Merisalin isäntä Routamaan Hessu, jota myös Rutamaaksi kutsutaan, on itseoikeutettu puheenjohtaja. Hän tarjoaa aika usein kaffeet. Yksi ahkerimmista parlamentaarikoista on Tulosen Paki.

Raskas mies. Raskas mies sillä lailla, ettei koskaan tiedä, onko tosissaan vai ei. Niin kuin sinäkin aamuna, jolloin menin innostuneena paikalle. ”Paki! Olen kuullut, että Turun Kupittaan puistossa on Sirkus, ja siellä muun muassa ratsastaa alaston nainen hevosella. Lähdetäänkö katsomaan, minua kiinnostaa kovasti”.

”Lähdetään vaan, ilman muuta” innostui Paki. ”Siitä onkin jo pitkä aika, kun olen viimeksi nähnyt hevosen.”Alaston hevonen 3.2.17


 
Tyrnivispipuuro 3.2.17
 
 
TYRNIVISPIPUURO
 

Sieluni silmissä näen, kuinka monet lukijat hymyilevät. Taas se Oskari tuputtaa tyrniä. Minulla on siihen monta hyvää syytä: Herrankukkarossa se on jälkiruokana ylivertaisesti suosituin jälkiruokana. Se on uskomattoman terveellinen luonnontuote. Se on Suomen luonnonvaraisista marjoista ravinnerikkain. Se on juurtunut maaperäämme jo 13.000 sitten, jääkauden jälkeen ja on yksi vanhimmista luonnonkasveistamme.

Se sisältää kokoonsa nähden valtavasti C- ja E vitamiinia, ravintokuituja ja hyviä rasvahappoja.

Se alentaa yleistä tulehdustilaa, ja aterianjälkeistä sokerin sokeritason nousua. Se lievittää atooppista ihottumaa ja kuivasilmäisyyden oireita. Näin kertovat Turun Yliopiston tutkijat.

Ja kaiken kukkuraksi: Sen maku on eksoottisen raikas ja persoonallinen. Kova juttu nykyisten keinotekoisten makujen maailmassa.

3 dl täystyrnimehua
3 dl appelsiinituoremehua
1,5 dl hunaja
1,4 dl mannasuurimoita
(Kermavaahtoa jos haluat).

Sekoita kaikki aineet yhdessä kattilassa ja laita liedelle. Keitä vajaa 10 minuuttia koko ajan hämmentäen, ettei pala pohjaan. Jäähdytä ja vatkaa se vaahtomaiseksi. Voidaan nauttia sellaisenaan tai lisätä kermavaahtohuppu päälle.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit