Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tietoARMSTRONG KUUSSA
Aikanaan kalankasvatusalalla toimiessani parhaita yhteistyökumppaneitani oli norjalainen Per Heggelund, joka asui USA:ssa Seatlen kaupungissa. Työasisoissa pääsin sielläkin vierailemaan. Kävimme mm. tapaamassa Yliopistossa ”kirjolohen isää, professori Mac Donalssonia. Siellä professori kertoi hauskan tarinan, joka lienee levinnyt urbaanina legendana jo kauan. Maailman ensimmäisenä ihmisenä kuussa vieraillut astronautti Neil Armstrong oli Yliopistolla luennoimassa. Iltaa vietettiin sitten pienemmässä ryhmässä. Illan aikana professorimme käytti tilaisuutta hyväkseen ja kysyi Armstrongilta, mitkä olivat hänen ensimmäiset sanansa hänen astuessaan kuun kamaralle. Yhteys rahisi niin pahasti, ettei sanoista tahtonut saada selvää.

Armstrong hymyili ja sanoi, että tämä vaatii hieman taustatietoa. Lapsuutensa aikana heidän kotinsa naapurissa asuivat ruotsalaiset maahanmuuttajat, Anderssonin pariskunta. Vähän väliä naapurista kuului voimakasta äänenkäyttöä. Eräänä sunnuntai aamuna tuo äänenkäyttö oli niin kovaäänistä, että 12-vuotiaan Neil pojan uteliaisuus nousi siihen kategoriaan, että hän hiipi Anderssonien makuuhuoneen ikkunan alle kuuntelemaan voimistetun äänenkäytön sisältöä. Tämä keskustelu juolahti hänen mieleensä silloin kuussa, historiallisena hetkenä. Pikkupojan vakoiluhetkestä jäi lähtemättömästi mieleen rouva Anderssonin voimakas kannanotto: ”Kuulkaahan herra Andersson, ennen naapurin Neil poika kävelee kuussa, kuin sinä saat minulta sunnuntai aamuna seksiä.”

Mitenkä tämä nyt liittyy niihin ensimmäisiin sanoihin kuun kamaralle astuessanne?”

Jos oikein tarkkana olisitte olleet, olisitte kuulleet kun minä sanoin: Onneksi olkoon, herra Andersson”.


Armstrong kuussa 27.1.17

 
Suomen Saunaseura täyttää 80 v.
 
Herrankukkaro, Positiivarit ja Kodin Kukat ovat yhteistyössä Suomen Saunaseuran kanssa mukana kokoamassa 100.000 nimen adressia, jotta saataisiin Suomalaiselle Saunalle vakiintunut liputuspäivä. Juhlavuoden suojelijana on Tasavallan Presidentti, Saunaseuran Kunniajäsen, Sauli Niinistö.
 
Allekirjoita adressi täällä
 

 
Paistetut sinappisilakat 27.1.17
 
 
PAISTETUT SINAPPISILAKAT
 

Takavuosina teimme näitä höyrylaivamme lounasruoaksi laivamme talvehtiessa Aurajoessa Ukkopekan paanan vieressä. Suosio oli enemmän kuin melkoinen. Nyt me vanhukset huilimme talvisin. Silakan syöntiä en ole lopettanut, enkä lopeta. Silakassa ei ole muuta ongelmaa, kuin halpa hinta.

20 silakkafilettä
2 kananmunaa
3 dl kermaa
1 dl sinappia (mielellään Dijon)
jos sattuu olemaan sinapin siemeniä, hyppysellinen
1 dl korppujauhoja
1 dl ruisjauhoja
voita ja rypsiöljyä
suolaa ja pippuria

Valmista marinointiliemi vatkatuista kananmunista, kermasta, sinapista (ja sinapinsiemenistä) ja anna marinoitua tunti pari. Minä jätän muhimaan yöksi. Sekoita korppu- ja ruisjauhot sekä suola ja pippuri. Kääntele marinaadista nostetut silakat paneerausseoksessa ja paista voin ja rypsiöljyn seoksella. Pelkkä rypsiöljy olisi hyvä, mutta se räiskii niin turkasesti. Peruna- tai juuresmuusin sekä tillin kanssa nautittuna pärjää päivän reippahasti.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 


s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit