|
Sanasokeus ja
sanan sisällön ymmärtämättömyys on hyvin yleistä. Niin lapsilla kuin
aikuisillakin. Tässä muutama esimerkki: Kun sisareni oppi lukemaan, se
tapahtui osittain sarjakuvien kautta. Alkumetreillä sarjakuvasankari
Mustanaamion nimi kirjoitettiin joissain lehdissä Fantom. Sisareni luki sen väärin:
Pahtom. Vasta aikuisiässä minä nihilistinä halusin korjata sen. Vaikka hän
osasi lukea nimen oikein, lapsuuden vääristymä jäi mieleen ja silmät vaan
ohittivat oikean ilmenemismuodon.
Sisartani
luonnollisesti harmitti niuhottamiseni. Niinpä hän antoi takaisin. ”Sinä
vastaavasti puhut Aku Ankan koirasta nimellä Pulutto. Lukisit oikein. Se on
Pluto."
Merikapteeni
Eriksson äitini kotisaarelta Lyökistä kertoi miehistölleen aina hyvästä
alibilistä. Kun hän oli sentään laivankapteeni, kukaan ei uskaltanut
korjata häntä käyttämään sanaa alibi. Niinpä Eriksson meni hautaan sillä
ymmärryksellä, että hänellä oli monesti hyvä alibi elikkä
alibili. Väliäkös sillä.
Omat lapseni
taasen mielsivät TV:stä kuulemansa omalla tavallaan: ”Äiti! Mä en
halua katsoa kun se ”besta tittare” - täti puhuu." Toisaalta taasen, kun uutiset
alkoivat, kuului iloinen informaatio: ”Isi ! Äkkiä tänne. Telkkarista
tulee Uutisetä.”
|
|
|
|
|
|
Kasvata
itsellesi tai anna ystävällesi joululahjaksi Hyvän mielen amaryllis. Tilaamalla
Hyvän mielen–amaryllispaketin, lahjoitat samalla Sri Lankan yhdelle pienelle
koululaiselle koulukengät. Paketti sisältää 5 kpl amarylliksen sipuleita
hintaan 39,90€.
Lue lisää täältä.
|
|
|
|
|
|
|
3 munaa kovaksi keitettynä
1 dl kuohukermaa puolipaksuksi vaahdotettuna
2 tl sokeria
½ tl suolaa
½-1 rkl sinappia
1-2 tl etikkaa
Lehtisalaattia.
Irrota keltuaiset
ja hienonna ne. Hiero niiden sekaan sinappia, sokeri ja suola. Kun seos on
sopivan makuinen, siihen lisätään puolipaksuksi vatkattu kerma pienissä erissä.
Sen jälkeen lisätään etikka. Varovasti jottei kermavaahto saostu. Sekoita
kastike lehtisalaattiin. Valkuaiset voi paloitella ja sirotella lehtisalaatin
päälle.
Muistelen, että samaa kastiketta käytettiin myös kalan kanssa. Isä-Yrjö oli
intohimoinen hauen narraaja ja Lyökistä – Uudenkaupungin saaristosta - sitä
sai. Yleensä hauki silloin keitettiin. Aika mautonta. Mutta tällä
salaatinkastikkeella maku löytyi. Hyvä yhdistelmä. Kokeilin kerran paistetun
siian kanssa. Voi taivas kun meinasi lähteä iso mies leijumaan.
|
|
|
Elämän makuisin terveisin
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet/osoitteenmuutokset:
oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa:
www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti