Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


LIIKAA RUPLIA

Neuvostoliiton aikana 80-luvun loppuvuosina höyrysimme purjehduskauden jo päätyttyä kotovesiltämme Turusta jäitä rouskuttaen Tallinnaan, Piritan Olympiasatamaan talvikaudeksi. Toimimme ravintolalaivana, kaiketi ensimmäisenä sellaisena ulkomaalaisomistuksessa olevana Neuvostoliitossa. Pyöritimme ravintolaa kimpassa Tallinnan kaupungin kanssa. Olihan se personallista ja eksoottistakin touhua. Kaikkine merkillisyyksineen ja ongelmineenkin. Joka tapauksessa kauppa kävi kuin siimaa ja keväällä pois lähtiessämme kapteenilla oli paikallista rahaa iso muovikassillinen. Ja sekös minua hymyilytti. Kaverini ihmettelivät hymyni taustaa, koska ruplan arvo oli mitä se oli. Perustelin hymynaamaani sillä, että kerrankin minulla on niin paljon rahaa, etten tiedä, mitä sillä tehdä. Jos minulla olisi ollut 10 ruplaa, olisin voinut ostaa vaikka viisi kiloa vodkaa - silloinhan paukut mitattiin siellä grammoina - mutta kun ruplia oli iso muovikassillinen. Merkillinen ongelma, joka nyt on monelle taas ongelma. Tuo ruplan kurssi.

Selvittelin erilaisia mahdollisuuksia ruplien vaihtoon länsivaluutaksi. Tiukassa olivat mahdollisuudet. Vain yhden tarjouksen sain. Se tuli Saksan Kielin kanavassa toimivalta laivahuolintayhtiöltä. Tarjous oli selkeä ja ymmärrettävä. Kaksi US dollaria kilo. Setelirahasta. Kuivana.

Ostinkin sitten Tallinnasta koko kassillisella rahaa astioita ravintoloihimme. Kauniita olivat, ja niitä on vieläkin jäljellä, varastossamme. Tämä tositarina tuli mieleen, kun olen täällä Sri Lankassa seurannut Venäjän ruplan kurssimuutoksia. Muistan, kun tarvittiin 3,50 Suomen markkaa saadakseen yhden ruplan. Nyt kuulemma Venäjän ruplan kurssi on lähennellyt sekä Intian että Sri Lankan rupiaa. Jälkimmäisen kurssi euroon nähden on tällä hetkellä 158:s osa. Niin muuttuu maailma ja valuutan kurssit. Mutta neuvostoliittolaiset astiamme säilyvät, ja niitä meillä riittää varmaan maailman tappiin.


Liikaa ruplia


 
Nauriskalaa 9.1.15
 
 
NAURISKALAA
 
6 keskikokoista naurista
1 litra kalalientä
3 rkl voita
vähän suolaa tarvittaessa
tilliä
500-700 g ruodotonta kalanfileetä. Lohi, hauki, silkka, siika, kuha, ahven jne. Kala kuin kala.
vettä

Tämä resepti on jälleen Lyökin mamman kotikeittiöstä. Tuoksujen ja makujen aidosta maailmasta. Maistuu varmaan sullekin.

Kuori nauriit, lohko pieneksi ja laita valmiiksi kiehuvaan kalaliemeen. Kalaliemessä on yleensä valmiina suola, mutta jos teet itse kalaliemen kalanperkeistä, lisää merisuola. Keitä ”hymyillen” nauriit melkein kypsiksi. Jotkut pitää - minä en – puolikypsästä, al dente. Lisää valmiiksi peukalon kokoisiksi pilkotut ruodottomat kalan palat liemen pinnalle. Mukaan muutama voinokare. Kun kalat ovat kypsiä – se ei kauaa kestä – lisää pilkottu tilli.

Mammani sanoi meille lapsenlapsille aina, että naurava nauriskeitto on valmista. Tulkaahan lapset nauttimaan ja sitten nauramaan. Vetää tämä ruoka suun hymyyn, vaikka kuinka kranttu olisi. 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit