Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto


HETKEN KAHDEN ILMAN TENAVIA


Merimiessukulaiseni oli nokkela kaveri. Joskus pitkienkin työreissujen jälkeen kotiin pääsy oli yhtä juhlaa. Lapsiakin siunaantui aika liuta. Ei se kotonaolon määrä, vaan laatu. Erään kerran kotiin pitkältä purjehdukseltaan saavuttuaan, vaimo ja lapset luonnollisesti olivat kimpassa kimpussa.

Jossain vaiheessa hän alkoi kaivata kahdestaan oloa vaimonsa kanssa. Mutta millä he saavat hetken olla kahdestaan ympärillään pyörivistä tenavista. Tällaisessa tilanteessa nokkeluus oli valttia. Hän ratkaisi tavoitteeseen pääsyn persoonallisesti. Heitettyään pihalle juuri sataneeseen pehmeään lumeen viisi kolikkoa, hän kutsui tenavat ulko-ovelle. Sitten hän kertoi heille, että pihalla on lumen kätköissä kymmenen kolikkoa. Siinä sitten lumi pölisi oman aikansa, ennen kuin lapset huomasivat, että heitä sumutettiin. Saipahan merimies viettää vaimonsa kanssa laatuaikaa kahdestaan pitkän tovin.


Hetken kahden 23.1.14


 
Purkkihaukea 23.1.14
 
 
PURKKIHAUKEA
 
500 g puhdasta nahatonta haukifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 punasipuli
Kourallinen silputtua tilliä
Valkopippurirouhetta
Valkoviiniä luraus
Rypsiöljyä

Muutkin kalat käyvät tähän reseptiin, mutta hauki on näin tehtynä hulvattoman hyvää. Jos haukikala on makeasta vedestä, pakasta se ensin. Merihauen voit valmistaa saman tien tuoreesta. Jos otat fileet pakkasesta sulamaan, hiero pinnoille karkeaa merisuolaa ja laita jääkaappiin sulamaan hissukseen. Nopea sulatus tekee kalasta letkun. Kun fileet ovat sulaneet, pyyhki suola pois ja siivuta ohuiksi siivuiksi tai annospaloiksi (käyttötarkoitus ratkaisee). Hiero fileisiin myllystä murskattu valkopippuri. Laita kalat kerroksittain purkkiin tai vastaavaan astiaan. Kerrosten väliin silputtua tilliä ja sipulia. Lopuksi rypsiöljyä johon on sekoitettu valkoviini. Niin, että kalat peittyvät. Anna vetäytyä jääkaapissa 2 vrk.

Mikäli olet siivuttanut kalan, se käy mainiosti ruisleivän päälle. Valuta vain ensin ylimääräinen öljy pois. Annospalat sopivat hienosti keitettyjen kuoriperunoiden kanssa.

VINKKI: Jos kuoriperunoita jää ylimääräisiä, laita jääkaappiin. Kun myöhemmin viipaloit tai lohkot ne KUORINEEN, niistä tulee hienosti rapeita paistinperunoita. Kuoressa se maku! Voithan yhdistää paistettujen kuoriperunoiden ja purkkihauen siivut. Lisukkeena voita ja runsaasti tilliä.

Tämä resepti toimii myös silakka- tai muikkufileille. Silloin voi purkkiin lurauttaa öljyn sekaan hieman etikkaa.

P.S. Viime perjantaiseen Lasimestarinsilli-reseptiin oli jostain käsittämättömästä syystä tupsahtanut loppuun tämän purkkihaukireseptin kolme viimeistä kappaletta. Harmillinen juttu. Mutta ei voi mittään. Pahoitteluni.

 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
 

s (142 x 131)

Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Kommentit