Tilaa Perjantairesepti

Tilaa perjantaireseptit suoraan sähköpostiisi.
* Pakollinen tieto

PÄIVÄNVALOA NAAPURISTA

Opiskelukaupungissani Raumalla oli 60-luvulla välillä huikea ilma. Varsinkin kun tuuli mereltä. Puunjalostusteollisuus laski maailmaan rahan hajua, mutta myös raumalaisittain ”sumetta”. Näkyvyys oli välillä todella heikkoa. Siitä kärsittiin, mutta asia hyväksyttiin. Olihan Repola kaupungin suurin työnantaja ja hyvinvoinnin lähde. Kun firma vielä tuki taloudellisesti jääkiekkoseura Lukkoa, tiirattiin vaan sumun läpi.

Tästä erikoisesta ilmanalasta johtuen kaiketi syntyikin urbaani legenda Rosbergin Martista, jonka hautakiveen hakattiin muistovärssyä ennen tärkeät aikatiedot: ”Martti Rosberg syntyi Raumalla 1.6.1934 ja näki päivänvalon kaksi vuotta myöhemmin perheensä kanssa Laitilassa vieraillessaan.”53 (800 x 748)


 
52 (800 x 555)
 
 
SILAKKAJUURESPATA
 
¼ kg silakkafileitä
1 iso porkkana tai 2 pientä
1 palsternakka
pieni lanttu
8 perunaa
1 sipuli
2 rkl ruisjauhoja
2 rkl hunajaa
½ litraa vettä
merisuolaa
½ rkl voita

Ruskista pilkottu sipuli kevyesti voissa paistinpannulla. Voitele uunivuoka hyvin ja aseta pilkotut juurekset pohjalle. Sen jälkeen pilkotut perunat ja silakat. Vielä päälle kerros juureksia. Jokaisen kerroksen päälle laitetaan ruskistettua sipulia, ruisjauhoa, hunajaa ja suolaa. Lopuksi kaadetaan päälle vesi. Kansi päälle ja 200-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi, kunnes on kypsää.

Voit myös keittää padan liedellä, hiljaisella porinalla kypsäksi. Silakoiden sijaan voit käyttää myös muuta ruodotonta kalaa. Paranee lämmitettäessä jääkaapissa olon jälkeen. Tällä ruoalla on kohtuulliset valmistuskustannukset. Annoksen hinta liikkuu senteissä. Mutta sitten se vasta onkin hyvää!

Nautitaan etikkakurkun ja puolukkahillon kera.
Olen myös sillä lailla kummallinen, että tykkään nauttia tällaisia uuniruokia ripottelemalla vedellä vähän lantattua etikkaa päälle. Silloin ei tarvitse suolaakaan niin paljoa kuin normaalisti. Jotta hunajaa sokerin sijaan ja etikka suolan sijaan. Niin hyvä tulee. Myrkkypitoisuudet vähenee, muttei nautinta.
 
Resepti tulostettavassa muodossa.
 
Elämän makuisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen

Palautteet/osoitteenmuutokset: oskari@herrankukkaro.fi

Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.

Kommentit