TARINA SYÖTÄVÄSTÄ PORILAISESTA |
Vastoin yleistä luuloa Porilainen ei ole porilainen
keksintö, vaan ihan umpihelsinkiläinen. Olympiakisojen aikaan vuonna 1952 jalkautui
Suomeen Coca Colan lisäksi sen symbioosiseuralainen, Hampurilainen. Niitä
myytiin Helsingissä joissakin kioskeissa ja kuppiloissa jonkinlaisella
yksinoikeudella. Samaan aikaan Kolmen sepän patsaalla Ylioppilastalon
edessä ylioppilaskunnan omistama pienoinen nakkikioski menetti asiakkaitaan.
Nakkarilla oli höyrykattila, jossa nakkeja lämmiteltiin ja siinä se koko
ruoanvalmistuskalusto pääasiassa olikin. Viisaat ylioppilasaktiivit löivät päänsä yhteen ja miettivät kilpailevaa tuotetta Hampurilaiselle. Keksittiin hankkia kosketusparila, jonka rihlattujen levyjen välissä paahdettiin sitten kaksi paahtoleivän siivua ja saman paksuinen sipulimakkaran siivu yhdellä kerralla. Nimi piti vielä keksiä ja Hampurilaista peesattiin panemalla nimeksi Porilainen. Siis purilaisesta porilainen. Nokkelaa. Siinä käytetty makkara oli Porin Osuusteurastamon valmistama Sipulimakkara. Tuota makkaraa ei enää valmisteta. HK:n Jahti on riittävästi saman asian ajava. Alkuperäinen Porilainen on siis stadilainen innovaatio, mutta totta kai Porin Kauppatorin Kioski sen heti oitis omi repertuaariinsa. Siellä myytiin siitä lähtien parilan väliin litistettyä kanaa, sämpylän väliin tungettuja hotdogmaisia Bratwursteja, ja niitä Porilaisia. Nuo kioskit sijaitsivat torin reunalla, ja olivat osa isompaa kompleksia, jonka kellarissa toimi aikanaan kuuluisa yleinen käymälä ´Satapaska´. Nimi on ihan oikeasti tuo. Minä en vaan sitä roisimpaa nimeä viitsinyt viimeksi käyttää, kun muistoihin on jäänyt hieno kesä, eli kesä 1963, jolloin tapailin kyseisen palvelulaitoksen ´toimitusjohtajan´ tytärtä. Tuli aika paljon palautetta väärinkirjoituksestani joten tässä tuli nyt korjaus. Rakennuskompleksin etelänpuoleisessa päädyssä oli naisten, ja joen puoleisessa miesten osasto. Kummassakin oli lasikopissa toimiva vahtimestarin toimitila ja miesten osastolla vieläpä Poliisin lepohuone, jossa passipoliisit kävivät viettämässä sisätunteja. Sisätunnilla syötiin tavallisesti Porilainen päillä. Kyseinen herkku oli paahtoleipien väliin tungettu huonosti koossa pysyvä satsi makkaratangosta leikattuja kuperia kanttipaloja. Poliisit maksoivat annoksestaan normaalin hinnan, mutta virkamiesetuna se pääkanttisatsi oli kyllä paljon normaalia ruokaisampi. |
|
|
Pentti-Oskari Kangas
Kiireapulainen
Palautteet: oskari@herrankukkaro.fi
Lisätietoa: www.herrankukkaro.fi.
Kommentit
Lähetä kommentti